onsdag 29. oktober 2008

Bankene må vise større samfunnsansvar!

Bankene er i ferd med å strupe boligmarkedet!

I slutten av oktober ligger det høyeste antallet boliger noensinne ute til salg. Bankenes lånestopp bidrar til å forsterke prisfallet.

I mange år har bankene tjent gode penger i et marked som har gått bare en vei. Samtidig har disse bankene lånt ut penger ganske så ukritisk, og gjerne finansiert opp til 100% av boligkjøpene.

Disse bankene bør nå ta et større samfunnsansvar og ikke plutselig stramme inn på sine utlånsregler, og dermed ramme privatpersonene som evt må selge med tap.Et eksempel på denne tilstrammingen fikk vi se mandag. Da skrev Dagens Næringsliv at alle de største norske bankene praktisk talt har sluttet å tilby mellomfinansiering. Slike lån hjelper folk under flytting, ved at de kan kjøpe ny bolig, før de selger den gamle.

Ser vi over til USA, så tar bankene der et mye større ansvar i nedgangstider - hvor de evt må ta tap hvis boligen blir solgt for mindre enn lånene som er pantsatt i den samme boligen.

Heldigvis har vi fremdeles Husbanken - en bank som låner ut for å hjelpe mennesker til en tilpasset bolig der de bor, innefor sine regler. Denne banken har mange av de private bankaktørene ved flere anledninger prøvd å fått nedlagt."Hvorfor trenger vi en statlig husbank, når kredittmarkedet fungere så bra?" Dette er et av utsagnene som har kommet ved anledninger der banknæringen selv har tatt til ordet for å nedlegge Husbanken.

Nå er altså tiden inne for bankene å vise litt mer samfunnsansvar, og følge opp Regjeringens og Norges Banks kredittpolitikk. Norges Bank vaslet forøvrig idag at de setter ned styringsrenten med 0,5 prosentpoeng, skriver VG.no og Dagbladet.no nå.

Hvis ikke greier de virkelig å riste i boligmarkedet, og er med å forsterker nedgangen i markedet.Og som leder i Norges Eiendomsmeglerforbund formulerte seg til Dagens Næringsliv:- Bankenes praksis kan bli skjebnesvanger for boligmarkedet.

Les også idagens Dagbladet.no: Milliard i renteinntekt, men intet rentekutt
Kundene raser mot DnB NOR

3 kommentarer:

Anonym sa...

Heldigvis har vi husbanken sier du????? jeg fikk i dag brev om renteøkning til tross for rentekutt hos sentralbanken 2 ganger på 2 ukler jeg. så renta der ligger på 6,55 % som tar ca 52 % av lønna mi som er alenepappa som prøver å gjøre livet mitt og min sønn så godt som mulig. Er umulig det når selve husbanken øker renta selv.

Geirr Tangstad-Holdal sa...

Sjekket nettopp på finansportalen.no

Og her er de Topp 5 boliglånene
(Effektiv rente)
Hol Sparebank 7,335%
OBOS Lån & Spar 7,339%
Vik Sparebank 7,346%
Fjaler Sparebank 7,356%
Spydeberg Sparebank 7,377%

Når jeg nevnte Husbanken, var det ikke bare pga sin gunstige rente - men også på grunn av at denne banken låner ut penger, ikke bare til boligbyggere, men også blant annet startlån via kommunene til de som evt har problem med å få lån i private banker, og banken endrer ikke sin politikk pga endringer i finansmarkedet, over natten slik mange av de private aktørene har gjort, iflg Norges Eiendomsmeglerforbund.

Så med andre ord - har jeg ikke tatt stilling til hvilken bank som er "flinkest" i klassen når det kommer til laveste rente.

Anonym sa...

Politiker skriker og roper om at bankene skal sette ned renten. Det er veldig enkelt for politikerne å bedre folks økonomi, senk skatten. Men neida, la oss la private aktører ta støyten. Så til det rent praktiske. Bankene varlet renteoppgang med 0,3 % for 6 uker. Pga 6 ukers varslingsfrist ble denne effektuert på fredag. I disse 6 ukene har bankene hatt tap på flere utlån pga at pengemarkedsrenten (innlånene til bankene) har ligget på fra 6.4-7.5 %. Dette rentetapet må banken ta igjen. En løsning med at renten følger boligen er sikkert fint, men betyr generelt høyere lånerinte, da bankene må prise inn høyere risiko. Når det gjelder utlånsstopp handler dette om at bankene ikke fåt låne penger utenlands (pga krisen) og har derfor ikke penger til å låne ut til lånetagere. Dette er jo grunnlaget for krisepakken, som egentlig ikke er noe annet enn at bankene får bytte til seg statsobligasjoner mot sine biligobligsjoner (innenfor 70 %). Dette i håp om at disse er lettere omsettelige enn boligobligasjoner. For dette betaler banene markedsrente til Norges Bank (ikke styringsrente pris). Bankene skal vise sammfunnsansvar men det er politikerne som setter de nasjonale rammene gjennom statsbudsjettet og reguleringer av finansnæringen. Forstår ikke helt at du mener at bankens må fortsett å låne ut når det ikke er penger å hente?