lørdag 24. november 2007

Lofast kan gi flere avganger med Norwegian fra Evenes– Vi vurderer allerede å øke på grunn av Lofast, sier kommersiell direktør Daniel Skjeldam i Norwegian til Fremover. Han kan ikke love flere avganger, men selskapet planlegger for en økning.

Ser an Lofast
Men nå sier kommersiell direktør Daniel Skjeldam til Fremover at Norwegian løpende vil vurdere utviklingen på Evenes etter at fastlandsforbindelsen til Lofoten åpner 1.desember.
– Da blir det ikke ett ekstra fly, men kanskje totalt tre daglige avganger.

SAS er i dag det eneste selskapet som har morgenavgang fra Evenes. Dersom responsen etter åpningen av Lofast blir som mange spår, kan også Norwegian lette fra Evenes mot Gardermoen om morgenen. – Det er for tidlig å svare på nå, men det er absolutt noe vi vurderer, slutter Skjeldam.

Dronning Sonja kommer til Lofoten for å foreta den offisielle åpningen av fastlandsforbindeselen, Lofast til Lofoten den 1. desember.

Andalucia og Sierra Nevada


Fra Sierra Nevada - et skieldorado kort vei fra kysten
av Andalucia. Rundt 90 min fra Malaga flyplass


Den mest kjente ski destinasjon i Spania er nok Sierra Nevada, et kvarters kjøring utenfor Granada by. Sierra Nevada ligger i Granada provinsen, 351 km fra Alicante, 277 km fra Murcia, 504 km fra Valencia eller 120 km fra Málaga. Man bruker rundt nitti minutters kjøring fra flyplassen i Malaga. Kjører du fra Alicante området må du regne med å bruke 3-5 timer i bilen.

Både SAS, Norwegian og Sterling flyr ukentlig til Malaga flyplass - og i vintersesongen er det forholdsvis enkelt å finne seg lavpris billetter.

I Sierra Nevada ligger fastlandets høyeste fjelltopp, Mulhacén, den rager 3481 meter over Middelhavet og på fine dager kan se over middelhavet til Marokko. Nabotoppen er Veleta på 3398 meter og herfra kan du sette utfor i både røde, svarte og blå løyper.

Nettverket av løyper består av 11 grønne, 35 blå, 36 røde og fem sorte. I tillegg har de en løype for langrenn på 4 km, en snow- park og en halfpipe. Anlegget i Sierra Nevada er stort og blant de mest moderne i Europa. Det er et stort antall heiser om du først har tatt turen helt opp til toppen kan kjøre "i evigheter" før du er i bunnen av bakken. Det er et fall i høyden fra toppen løypenettet på over to tusen meter, noe som betyr store forskjeller med tanke på vær og vind i bakkens forskjellige deler. Luften på denne høyden er merkbart tynnere enn hva man er vant til, så man vil merke at man blir litt mer andpusten en vanlig. Kroppen tilpasser seg høyden etter hvert mange velger å reise opp en dag i forveien for å sove på hotell i Sierra Nevada natten før man går i bakken så kroppen får tilpasse seg luften.

I januar setter jeg meg på flyet for å nyte et litt anderledes Andalucia enn det man finner i sommerhalvåret. Da skal innlandet utforskes nærmere. Granada, Cordoba, Ronda og ikke minst Sevilla. Reiserapporter kommer, så følg med.

Marit Bjørgen tok sin første seier i skøyting.


Vibeke Skofterud og Marit Bjørgen

Ikke siden Bente Skari gikk til topps på 10 kilometeren i Nove Mesto 18. januar 2003 har en norsk jente kunnet juble over en seier i fri stil. Marit Bjørgen vant i suveren stil og når først en norsk jente skulle lykkes fikk hun med seg en lagvenninne opp på pallen. Vibeke Skofterud knep nemlig andreplassen 0,9 sekunder foran svenske Charlotte Kalla.

Tre personer omkom etter bussvelt i Verdal


Her skjedde ulykken idag like etter kl 08.00

Tre personer omkom etter at en buss med 45 passasjerer kjørte av veien ved Inndalen i Verdal i Nord-Trøndelag.

Politiet bekrefter at tre personer er omkommet i ulykken.
- Tre personer ble drept, 3 alvorlig skadet og 23 lettere skadet etter at en buss med 45 passasjerer kjørte av veien på riksveg 72, sier administrasjonssjef Jostein Grimstad i Nord-Trøndelag politidistrikt.

Like etter klokken åtte kjørte bussen av veien i en høyresving i en 80-sone på riksvei 72 ved Garnes i Inndalen. Det skal ha vært svært glatt på veien og ikke strødd da ulykken skjedde. Veien er nå stengt for all trafikk, skriver Trønderavisa.

Undersøker vedlikehold
Ulykkeskommisjonen er også på plass ved ulykkesstedet og hjelper politiet med etterforskningen. - Vi gjør det vi kan for å få klarhet i om strøbilen hadde vært ute å stødd før eller etter  ulykken, sier distriktsvegsjefen.

Hardt skadd i frontkollisjon utenfor Fredrikstad

En person ble alvorlig skadd i en kollisjon mellom to personbiler på riksvei 111 utenfor Fredrikstad lørdag formiddag.

Politiet fikk melding om ulykken like før klokken 10.30, sier operasjonsleder Tommy Antonsen i Østfold politidistrikt til NTB.

Mannen som har pådratt seg skader, satt fastklemt i bilen da ambulanse, brannbiler og politi kom til stedet. Han er brakt til Ullevål universitetssykehus i Oslo. Ved sykehuset får NTB opplyst at mannen har alvorlige hode- og bruddskader. Tilstanden er stabil.

End of an era in Lebanon


Lebanese President Emil Lahoud has left the presidential
palace and stepped down from his post


Se CCN video her

Rise in HIV/Aids cases in Europe

Cases of HIV are rising in Europe

The rate of new cases of HIV/Aids in the European Union has almost doubled since 1999, a report shows. Estonia has by far the highest rate of diagnosis, followed by Portugal and the UK, according to the European Centre for Disease Prevention and Control.

The ECDC says that the proportion of new cases reported per million inhabitants went up across the EU from 28.8 to 57.5 in 2006. The report says that more than half of infections are through heterosexual contact.

In Estonia, the rate last year reached 504 per million people.

HIGHEST EU RATES
Estonia - 504.2 per million
Portugal - 205 per million
UK - 148.8 per million
Latvia - 130.3 per million
Luxembourg - 118.9 per million

Ung mann bevisstløs etter frontkollisjon


Rv 83
 

En ung mann var bevisstløs da han ble brakt til skehus etter en kollisjon på det såpeglatte føret i Harstad fedag kveld. Snøværet har skapt store problemer for bilister i Nord-Norge.

Det har snødd i hele dag, og det er forferdelig glatt, sier operasjonsleder Stein Wilhelmsen i Midtre Hålogaland politidistrikt til NTB.

Personbil mot varebil
Den kanskje alvorligste ulykken skjedde i 19-tiden på riksvei 83 i Medkila utenfor Harstad da en personbil kolliderte med envarebil. For en av de to kunne det se alvorlig ut.

Den unge sjåføren, som ennå ikke har fylt 20 år, var bevisstløs da han ble brakt til Harstad Sykehus. Skadeomfang og tilstand er fredag kveld foreløpig ukjent.

Den andre sjåføren, en 40 år gammel mann, slapp mest sannsynlig uskadd fra kollisjonen.

Ved alle politidistriktene i Nord-Norge meldes det om vanskelige kjøreforhold og en rekke biler som har kjørt av veien eller kollidert.

Det er meldt fortsatt vanskelige kjøreforhold i morgen, så oppfordringen må derfor bli - kjør forsiktig og etter forholdene!

60.000 laks på rømmen i Sør-Troms60.000 laks som er smittet av infeksiøs lakseanemi (ILA) er rømt fra et oppdrettsanlegg i Sør-Troms. For å begrense skadene er det åpnet for fritt fiske fram til midten av desember.

Lakserømmingen skjedde fra Berg Havbruk AS i Småvik i Gratangen kommune i Troms. Årsaken til rømmingen er ennå ikke bekreftet.

Fritt fiske
Fiskeridirektoratet ser alvorlig på saken, spesielt siden det ersnakk om et stort antall sykdomssmittet fisk.

Siden anlegget ligger i et område med relativt stor oppdrettsaktivitet er det pålagt å gjennomføre gjenfangstfiske.Det er dessuten åpnet for fritt fiske etter den rømte laksen i hele Astafjorden og fjordområdene innenfor fram til og med 15.desember.

Iflg. mattilsynet skal laksen være fullt spiselig.

NEW YORK: BRED OPPGANG PÅ BLACK FRIDAY, BANKENE OPP, DJ +1,4%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna avslutade en tung vecka i dur. Uppgången var bred men präglades av uppgångar för storbankerna och för flertalet detaljhandelsaktier.

Dow Jones steg 1,4 procent medan S&P 500 stängde 1,7 procent högre. Nasdaq avancerade 1,3 procent.

Temat under fredagens förkortade handelsession var Black Friday, en klämdag som är en de viktigaste shoppingdagarna i USA. Enligt rapporter ringlade köerna långa utanför de största butikerna. Kursen i Wal-Mart steg 2 procent medan H&M-konkurrenten GAP stängde svagt positivt.

Inom Dow landade 27 av 30 aktier på plus. Flera storbanker bröt en veckolång kräftgång, däribland Citigroup som handlades upp nästan 3,1 procent. JP Morgans uppgång var lika stor. Bankernas planer på en superfond, som ska stabilisera kreditmarknaden, blir allt mer konkreta.

Marion Jones mister OL-medaljer og penger


Marion Jones sammen med Sylvester Stallone

Det Internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) bestemte i dag å ta ifra den doping tatte friidrettsutøveren Marion Jones alle hennes medaljer og prispengar som hun har løpt og hoppet inn fra september 2000 og fremover.

fredag 23. november 2007

Valg i Australia om krig og miljø, startet.Australia startet på fredagskveld norsk tid å stemme i et valg som ventes å skulle føre til et maktskifte for første gangen på ellve år. Når statsminister John Howard blir kastet betyr dette også slutten for Australias militære deltagelse i Irak.

Timene før velgerne startet å stemme i lørdagens parlamentsvalg, som på grunn av tidsforskjellen startet allerede klokken 22 på fredagen norsk tid, kom en påminnelse om valg som tvingte landets konservative regering på defensiven: Enda en australsk soldat ble drept i Afghanistan.

Det var den tredje australieren som ble drept under kampen mot talibangeriljaen på noen få uker, og mye tyder på at velgerne nå har gått lei av statsminister Howards krigspolitikk.

Australia var i 2001 under Howard et av de første landene som lovte tropper til det USA-ledete krigen i Afghanistan, senere også til krigen i Irak. I dag fins det omkring 1 500 australiske soldater i Irak og nærmere ett tusen i Afghanistan.

Meningsmålingene har entydig pekt mot maktskifte med et sterkt forsprang for den 50-årige Rudd.

Mange bedrifter blokkerer for Facebook

Vart femte europeiskt företag blockerar sajten Facebook för sina anställda.

Det visar en undersökning som datasäkerhetsföretaget Macafee har gjort.

Mia Fransson, arbetsrättsjurist på arbetsgivarorganisationen Almega i Sverige, förstår att företag vill förhindra att arbetstiden upptas av socialt nätverkande på internet.

- I några få verksamheter kan det dock vara bra för företaget att de anställda finns på Facebook. Huvudregeln är dock att besök på Facebook inte ska ske på arbetstid, säger hon på Almegas hemsida.

Kommune joker nord - hilsen TerraDette bildet går nå som en farsott via epost-systemet i Norge.

Kronprins Haakon og Mette-Marit har invitert Kaltham


Kronprinsparet tar imot Kaltham
på Skaugum i morgen den 24.


Irakiske Kaltham Alexander Lie har stått fram offentlig som homofil muslim. Nå er han invitert til gjestebud hos kronprinsparet.

– Det finnes mennesker som har fordømt meg og ment de er mer verdifulle enn meg fordi jeg er homo. Derfor føles det så viktig at det er meg de kommer til å se på tv denne dagen. Denne invitasjonen gir meg håp om at det jeg gjør nytter, sier Lie til Blikk Nett.

Det årlige gjestebudet til kronpinsparet blir arrangert på Skaugum i morgen den 24. november.
– Det er ærefullt for meg, ærefullt for muslimske homofile og også ærefullt for arabiske land at jeg blir invitert. Jeg velger å se det sånn. Først og fremst er det likevel viktig fordi min kamp er at alle mennesker skal ha like rettigheter og frihet til å være den de er. Det er derfor jeg har tatt valget om å være åpen, selv om det er tøft, sier Kaltham Alexander Lie.

Har du fått noen reaksjoner fra muslimske miljøer i Norge etter at du sto fram som homo?
– Jeg blir ofte angrepet verbalt, og har også opplevd at noen går fysisk løs på meg. Det kan være innvandrere som er nye i Norge og ikke har peiling på system og regler. De har kanskje bare hørt mye rart om homofili i Norge i moskéen. Jeg er alltid foreberedt på at noen mister hodet. Men det stopper ikke meg.

Det er utrolig tøft og modig av Kaltham Alexander Lie å stå frem på denne måten, og ikke minst er det veldig bra av kronprinsparet å gjøre denne gesten. Dette bør være et signal til alle de som ikke kan godta homofile muslimer. Stå på!

2 små barn alvorlig skadd i frontkollisjon i Nord-TrøndelagHer erklærte samferdselsminister Liv Signe Navarsete arbeidet med nye riksvei 17 mellom Godøynes og Tverlandet utenfor Bodø for startet i august i år. Det skjer ting med vårt veinett
men det går sakte, og tar lang tid.


En to år gammel gutt ble alvorlig skadd i en ulykke mellom Overhalla og Namsos i Nord-Trøndelag fredag ettermiddag.

Ulykken skjedde på riksvei 17 ved Meosen bru like før klokken 15 idag.
Ifølge operasjonsleder Karl Småland i Nord-Trøndelag politidistrikt har en personbil og en van frontkollidert. I alt er sju personer brakt til Sykehuset Namsos.

- Situasjonen uavklart for et fire år gammelt barn, mens de øvrige involverte er lettere skadd, sier Småland til NTB.

Ifølge politiet er det vinterføre og glatt på stedet. Årsaken til frontkollisjonen er imidlertid ikke kjent.

siste oppdaterte nytt (21:55):
- En av bilene kom fra Namsos og klarte ikke å stoppe for en bil som var i ferd med å bremse ned foran. Dermed svingte den ut i motgående kjørefelt og traff en annen bil i fronten, forklarer operasjonsleder Karl Småland ved Nord-Trøndelag politidistrikt til Dagbladet.no.

Ifølge NA.no kom en lastebil bak bilen som ble truffet i fronten av den unnvikende bilen. Lastebilen prøvde å styre klar av de kolliderte bilene, men havnet i autovernet og kjørte inn i bilen som hadde bremset først.

Det ble utløst full utrykning med politi, brannvesen og ambulanse da alarmen gikk klokka 15.13.

- Til sammen sju personer havnet på sykehus, sier Småland.

Ifølge Sykehuset Namsos ligger de to små barna som er alvorlig skadd, til obeservasjon med ansikts- og bukskader. De skal være i stabil tilstand. Ifølge NA.no er ei 14 år gammel jente lettere skadd.

Løvene sover igjen.....


Sover løvene igjen?

Tirsdag kvesset løvene på Løvebakken klørne mot forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Man luktet blod, statsrådblod. Nå ser det ut til at løvene har lagt seg til å sove igjen.

Freden har igjen senket seg over Stortinget. Men ikke over Afghanistan. I Stortinget vil man imidlertid ikke snakke om at Norge er i krig. Statsråder og stortingsrepresentanter snakker i stedet om «utenlandsoperasjoner» og Norges «engasjement».

Men lar virkelig folket seg bedra? En spade er fortsatt en spade. Norge er i krig i Afghanistan.

Hus i nabolaget solgt for 29,5 mill


Det 700 kvadratmeter store huset i Homansbyen gikk langt over takst

Huset hadde en prisantydning på 22 millioner kroner, men ble solgt etter første visningsrunde for 29,5 millioner kroner.

Huset er på 722 kvadratmeter og beskrives som en herskapelig og lekker byvilla. I kjelleren er det utleie til barnehage som sikrer en solid årlig leieinntekt på én million kroner.

924 000 nordmenn på Facebook
Facebook er med andre ord større enn Oslo, og en av fem nordmenn er registrert på tjenesten.

Den amerikanske nettsamfunns-tjenesten Facebook er Norges største nettsted i trafikk. Hele 822.580 nordmenn over 18 år er registrert på tjenesten, og jentene er mest aktive.

Det skal vistnok være den amerikanske bloggeren Paul Francis som har samlet tallene som også viser at Norge er større enn både Frankrike, Tyskland, Italia og Kina på tjenesten.

Av de registrerte norske brukerne på Facebook er hele 64 prosent kvinner, noe som faktisk også er snittet for tjenesten internasjonalt.

Jeg har selv bare vært aktiv på facebook i 2 mnd - men er allerede medlemmer av over 200 grupper rundt omkring i landet av forskjellig art. Her har man et nettverk som er enormt stort og som brukes aktivt av spesielt den yngre generasjonen.

Buy Nothing Day i morgen, lørdag den 24. novemberJulrushen starter - da blir det kjøpfri dag... kanskje

I morgen lørdag er det en måned till julaften. Lørdagen er den førsta store julgave-handledagen. Men noe som ganske få kjenner til er at den 24 november er en kjøpfri dag - "Buy nothing day".

Den kjøpfrie dagen får oppmerksomhet på mange forskjellige plasser i verden. I USA og Canada allerede i dag fredag, dagen etter "Thanksgiving day". Kampanjen vil vekke oppmerksomheten om våre konsummønster og vise alternativer.

Alt startet i Vancouver i Canada for femten år siden, når den unge reklametegneren Ted Dave fikk en idé og satte opp flygveblad om "Buy nothing day", en enda kjøpfri dag som en pause i forbruket. Det skulle fungere som et signal at det tross alt er kjøperne som har den virkelige makten, fortalte han.

Idéen spredde seg, og nå kan denne dag ses i mange steder og i mange land med demonstrasjoner og manifestasjoner i shoppingsgate og shoppingssenter.

På facebook har de egne grupper hvor man kan melde seg inn i, for å vise at man sympatiserer med ideen bak dagen. Per idag er det over 95 000 personer som har meldt seg inn i denne gruppen på facebook.

http://en.wikipedia.org/wiki/Buy_Nothing_Day

Volvo tror på økt vekst i Europa 2008


Volvo lastebil tror på en vekst på 5-10% i 2008

Den europeiska lastbilsmarknaden kommer att vara "stabil" nästa år, säger Volvos vice vd Jorma Halonen enligt Bloomberg News. Det innebär att bolaget tror på en tillväxt på 5-10 procent.

Bakom uttalandet ligger ingen ny bedömning från Volvos sida om Europamarknaden under 2008, säger Volvos ir-chef Christer Johansson till Nyhetsbyrån Direkt.

- Det han har menat är att vi ser en hyfsat stabil marknad i västra Europa och fortsatt tillväxt i östra Europa. Vi gör ingen ny bedömning av Europamarknaden i dagsläget utan vi tror fortsatt att det blir en tillväxt på 5 till 10 procent i hela Europa, säger Christer Johansson vilket är en upprepning av de besked bolaget gav i samband med den senaste kvartalsrapporten.

Saab tester ut et føreroppmerksomhetssystemSaab føreroppmerksomhetssystem har som mål å hindre to av de vanligste grunnene til bilulykker: Tretthet og uoppmerksomhet. Mange av disse bilulykkene er frontkollisjoner.

«Driver Attention Warning System» varsler nemlig føreren via en kombinasjon av tekst og tale, eller vibrasjoner i setet, så snart faren for søvnighet eller uoppmerksomhet blir oppdaget.

Til forskjell fra andre systemer er ikke Saabs føreroppmerksomhetssystem basert på målinger av plutselige og tilfeldige endringer i bilens retning. Det er laget for å oppdage tegn på søvnighet eller uoppmerksomhet i stedet for konsekvensene av dette.

Systemet bygger på to minikameraer med linser for infrarødt lys rettet mot førerens øyne. Det ene er plassert nede ved A-pilaren på førersiden, det andre midt på instrumentpanelet. Bildene analyseres av et program som setter i gang flere ulike varslingsmåter når forandringer i øynenes bevegelsesmønster tyder på søvnighet eller når føreren ikke har blikket festet på veien foran bilen.

Dette er kanskje en ide for Regjeringen, når det gjelder alle drapene som skjer på veien? Slik at de får en advarsel hver gang de lukker øyene og ikke reagerer når drapene skjer?

30 000 lastebiler i året fjernes fra veien på Sørlandet

Jernbanenettet er i dag sprengt for godstrafikk, og mengden godstrafikk på veiene øker
mye mer en regjeringen har lagt til grunn i sine prognoser.

Regjeringen bevilger nå 5 millioner kroner til detaljplanlegging av to kryssingsspor på Sørlandsbanen.

Dette kan øke godstrafikken på strekningen betraktelig, sier informasjonsdirektør, Bjarne Ivar Wist, i operatørselskapet CargoNet, til NRK Sørlandet.

- Det er veldig positivt at dette planlegges og vi håper også at de så fort som mulig kommer i gang med å bygge disse kryssningssporene, for det er det som er viktig for oss.

Regjeringen planlegger to nye kryssingsspor på Sørlandsbanen, et i Rogaland, og et ved Nodeland i Vest-Agder.

Målet er at det skal være klart for utbygging allerede i løpet av 2008.

- Målet vårt er å sette opp flere godtog og lenger godtstog på Sørlandsbanen. Det klarer vi ikke i dag, på grunn av begrensninger i infrastrukturen.

Og økt trafikk på jernbanenettet vil føre til redusert trailertrafikk på veiene. Ifølge utregninger gjort av jernbaneverket, kan så mye som 30 000 lastebiler i året, fjernes fra veistrekningen.

- Det er vanskelig å gi eksakte tall på det, men at vi kan øke med flere tog og flytte flere biler fra vei til jernbane, har vi absolutt tro på, sier Wist.

Dette er virkelig en gledelig nyhet. Både for miljøet generelt, men spesielt så lenge man har et trafikkmiljø som ikke ivaretar sikkherhetene til bilistene. E18 og E39 dreper ukentlig menneskeliv gjennom året på disse veiene pga manglende sikring.torsdag 22. november 2007

James Lovelock hevder verdens ledere er på ville veier
Verdens ledere er på ville veier i klimadebatten, og stiller feil spørsmål til hva som nå må gjøres. Det hevder James Lovelock, opphavsmann til den såkalte Gaia-teorien. Grunntanken bak den er at planeten Jorda er en selvregulerende organisme, som er i stand til selv å justere den kjemiske balansen i atmosfæren og å holde oppe de nødvendige forutsetninger for biologisk liv.

Men nå hevder også Lovelock at vi mennesker, med våre utslipp av klimagasser, langt på vei har gjort det umulig for Jorda å gjenerobre denne livsnødvendige balansen.

Klimapanelet slo alarm


Nøyaktig ett år etter ’The Revenge of Gaia’ kom FNs klimapanel, IPCC, med sin første delrapport. Den satte verden på hodet. Nå var det helt klart at klimautviklingen var menneskeskapt.

I april og mai kom de neste to rapportene, og forrige lørdag kom den siste delrapporten fra IPCC. Her innrømmer Klimapanelet at utviklingen er mer dramatisk enn det tidligere rapporter har varslet om. Det som nå hevdes om klimastatus, er langt på vei det samme som Lovelock varslet om i ’The Revenge of Gaia’.

International home page of James Lovelock

Kong Salamo og Jørgen hattemaker


Norsk Tipping sa opp kontrakten med Per Rasmus Andreassen (t.h.)
fordi han ga en kreditt på 358 kr. Men Reidar Nordby (t.v.) får bli.


Er det fortsatt slik som det var på den tiden da Alf Prøysen diktet i sin vise?

Reidar Nordby feilet med å oppgi 380.000 til beskatning, men får fortsette i Norsk Tipping med 1,65 millioner i lønn. Tippekommisjonær Per Mikal Andreassen ga 358 kroner i kreditt til en kunde, og mistet livsgrunnlaget fra Norsk Tipping.

Kan bli gratis bredbånd i Oslo fra sommeren av

Det kan bli gratis bredbånd utendørs i Oslo, allerede til sommeren. I går kveld ble det flertall i finanskomiteen for forslaget.

Sammen med SV stemte Venstre og Arbeiderpartiet for gratis bredbånd.

Er det bakstreversk av byrådspartiene å stemme i mot?

Håper bystyret følger komiteen
- Jeg synes det virker utrolig bakstreversk av Høyre og Fremskrittspartiet å mene at det er galt å forsøke å få til en ordning med gratis tilgjengelig bredbånd for befolkningen i byens parker og på offentlige plasse, sier Jensrud fra Arbeiderpartiet.

Han håper nå at bystyret vil følge det Finanskomiteen mener.

- Det er en veldig lite fremtidsrettet holdning. Jeg håper virkelig at dette synet ikke blir synet i bystyret, men at bystyret følger finanskomiteens flertall, sier Jensrud.

Det er deilig å være dansk i EURO-samarbeidet


Statsminister Anders Fogh Rasmussen vil gå for EURO.
Her sammen med USA's forsvarsminister Donald Rumsfeld


Regjeringen i Danmark vil avholde folkeavstemning om å bli med i euro-samarbeidet.

Dermed gjør statsminister Anders Fogh Rasmussen et forsøk på å gjøre den danske krone en saga blott, melder nyhetsbyrået AP. Danskene sa nei til euro i en folkeavstemning i 2000, og Rasmussen mener tiden nå er inne for å prøve på nytt.

Beslutningen ble tatt i forhandlingene om den nye regjeringserklæringen etter Fogh Rasmussens valgseier.

En ny avstemning kan komme allerede neste år.

I dag er det bare Finland av de nordiske landet som er med i euro-samarbeidet.

100 drepte siden siden OL i 1994
Det er typisk norsk å være best?

Stortinget ga torsdag klarsignal for bygging av firefelts motorvei mellom Hovinmoen i Akershus ved Gardermoen til Kolomoen i Stange i Hedmark.

Prosjektet Gardermoen-Kolomoen har en samlet lengde på 66 kilometer. I finansieringsplanen er det tatt utgangspunkt i et kostnadsoverslag på 4,7 milliarder kroner for utbygging av firefelts vei på hele strekningen. Det vil bli innkrevd bompenger.

I dag er det tofeltsvei på den 63 kilometer lange strekningen mellom Gardermoen og Kolomoen, sør for Hamar. Denne strekningen er kjent for å være en dødsvei. Siden OL på Lillehammer i 1994 har 100 mennesker mistet livet mellom Gardermoen og Kolomoen.

Om lag 80 prosent av dødsulykkene har vært front mot frontkollisjoner.


– Trafikkmengden på veien i dag er så høy at den både har et kapasitetsproblem og skaper mange møteulykker, sier statssekretær Steinulf Tungesvik (Sp) i Samferdselsdepartementet.

I første omgang skal det bygges ut firefeltsvei på om lag en tredel av strekningen som skal stå klar i løpet av 2009. Ifølge prosjektleder Jørn Reinsborg i Statens vegvesen skal det ifølge planen bli firefelt på hele strekningen i løpet av 2013. Fartsgrensen økes trolig til 100 km/t. Parallelt med denne utbyggingen, er det også planer om å bygge ut dobbeltspor på jernbanen mellom Gardermoen og Hamar.

Veien skal etter alt å dømme bompengefinansieres i lang tid framover.

Lillesøster var på arbeidsoppdrag under OL på Lillehammer i 1994.

Lillesøster Anne-Cathrine, hennes mann Arnt-Olav Steinsland
og lille Andrea ble drept i en frontkollisjon 17. juli 2005 på E39


Idag er også hun et av de mange hundre livene som har blitt drept i disse meningsløse frontkollisjonene på våre veier.

Her finner du brevet som svigerfar - Anders Bjarne Steinsland sendte til statsminister Jens Stoltenberg etter denne ulykken som rev bort 3 uskyldige liv.


Diana Ross' far død


MOR OG SØNN: Evan Olaf Ross Næss(sønn av Arne Næss jr.)
og mor Diana Ross.


Diana Ross' father Fred Ross died Tuesday morning in Detroit at the age of 87. "He touched many lives and he will be truly missed," Ross, 63, said in a statement. "I love him very much."

Ross announced the news at a sold-out concert in Los Angeles on Tuesday night, where she dedicated her encore song, "I Love You," to her father. She canceled a concert after-party to fly to Detroit with her family.

Kokain på veg tilbake

Kokainet är på väg tillbaka och allt fler dör av opiumöverdoser. Det skriver ECNN, centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk, i en årsapport för 2007.

Smugglingen växer mot Europa. 2005 gjordes 70.000 kokainbeslag, vilket är en ökning med ca 50 procent jämfört med 2004. Vägen till Europa går via Västindien, Nordafrika, Spanien och Portugal.

Flera EU-länder försöker nu gemensamt skydda sig mot trafiken genom en nyinrättad insatsorganisation. Den vanligaste drogen i EU är Cannabis.

Mangel på proaktiv handling for å sikre norske styrkers sikkerhet


Opposisjonen med bla Siv Jensen (Frp) er bekymret for hvordan
situasjonen for de norske styrkene i Afghanistan vil bli når
legeavtalen går ut 1. april neste år


- Det har vært tilfeller av at man har måttet kansellere oppdrag fordi lege ikke har vært tilgjengelig, sa forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til Stortinget i sin redegjørelse om legemangelen i Afghanistan klokken ti i formiddag.

Hverken Dagfinn Høybråten (KrF), Siv Jensen (Frp) eller Erna Solberg (H) er fornøyd med statsrådens innsats.

- Det virker å være en treghet og mangel på proaktiv handling for å sikre norske styrkers sikkerhet.
Det etterlater et spørsmål om ikke mer kunne vært gjort før. Her har statsråden et kontinuerlig ansvar, sa Dagfinn Høybråten (Krf) da partiene fikk en mulighet til å kommentere forsvarsministerens redegjørelse i Stortinget.

Først da en soldat ble drept, en annen alvorlig skadet
og to generaler begynte å krangle høylytt ble det en offentlig debatt om den manglende legedekningen for norske soldater i Afghanistan. Forsvarssejf Sverre Diesen var tilstede under redegjørelsen, men nektet å si noe til pressen etterpå.

Strøm-Erichsen mener hun hele tiden har vært åpen om situasjonen overfor Stortinget og det norske folk.

Det virker litt merkelig sett utenifra at man ikke har tatt dette på alvor tidligere og handlet. Derfor er jeg glad for at Stortinget nå krever handling og sikkerhet for våre styrker i Afghanistan.

Jens Stoltenberg og Kronprins Haakon


Hele 33 kjente norske menn har fått plass på Elles blodferske liste over Norges mest sexy menn. Det er Brann-spiss Thorstein Helstad som stakk av med førsteplassen, tett etterfulgt av Kronprins Haakon og skuespiller Trond Espen Seim.


Audun Lysbakken (SV)

Elle har også gjort plass til to politikere. SVs nestleder Audun Lysbakken kom så vidt med på lista med en 29.-plass. Statsminister Jens Stoltenberg er den andre politikeren, og listens eldste med sine 48 år.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap),
på besøk i Bodø


Elles liste over Norges mest sexy menn:

1. Thorstein Helstad (30) Fotballspiller
2. Kronprins Haakon (34) Tronarving
3. Trond Espen Seim (36) Skuespiller
4. John Carew (28) Fotballspiller
5. Andreas Ygre Wiig (26) Snowboarder
6. Aksel Lund Svindal (24) Alpinist
7. Fredrik Saroea (30) Musiker
8. Mads Ousdal (37) Skuespiller
9. Theodor Synnestvedt (29) Modell
10. Magne Furuholmen (45) Musiker og kunstner
11. Espen Klouman Høiner (26) Skuespiller
12. Mathias Faldbakken (34) Kunstner og forfatter
13. Nicolai Cleve Broch (32) Skuespiller
14. Magnus Moan (24) Kombinertløper
15. Thorbjørn Harr (33) Skuespiller
16. Petter Northug (21) Skiløper
17. Freddy Dos Santos (31) Fotballspiller
18. Sebastian Stigar (17) Skuespiller
19. Christian Skolmen (37) Skuespiller
20. Kåre Magnus Bergh (29) Programleder
21. Aslak Nore (29) Forfatter og journalist
22. Fredrik Lund (35) Klesagent
23. Jens Stoltenberg (48) Statsminister
24. Even Wetten (25) Skøyteløper
25. Adil Thathaal (24) Danser
26. Ådne Meisfjord (24) Musiker
27. Oddmund Vaagsholm (27) Forfatter, journalist og fotballspiller
28. Chirag Rashmikant Patel (23) Rapper
29. Audun Lysbakken (30) Nestleder i SV
30. Tore Reda Frisholm (24) Modell og partyfikser
31. Tshawe Baqua (27) Danser og rapper
32. Joachim Ekeli (36) Dyrepasser
33. Anders Danielsen Lie (28) Skuespiller, forfatter og lege

Tiltalt etter frontkollisjon med dødlig utfall


Rv 80 mellom Rørvika-Strømsnes

En 55 år gammel trailersjåfør fra Sør-Trøndelag står i Salten tingrett tiltalt for uaktsomt drap, etter en dødsulykke i Valnesfjord i februar i fjor.

Mannen erkjenner ikke straffeskyld skriver Adresseavisen.

Dødsulykken skjedde ved 18.30-tiden lørdag 11. februar i fjor. Elisabeth Hjemgård skulle skysse sine foreldre, som skulle på besøk til kjenninger på Tverlandet. I en bakke på riksvei 80 like nord for Strømesnes bru ble de påkjørt av vogntoget, som skled over i feil kjørefelt.

Straffesaken mot 55-åringen skal gå over to dager i Salten tingrett.

Statsadvokaten mener 55-åringen ikke avpasset hastigheten på vogntoget til kjøreforholdene på stedet. I forbindelse med nedbremsing fikk mannen sleng på vogntoget slik at det kom over i motgående kjørefelt.

Foreldrene til 22-åringen satt også i personbilen, og overlevde ulykken.


Volvo tilbakekaller 18.000 biler


På grunn av en datafeil i sidekollisjonsputene på V70 og XC70,
kaller Volvo tilbake 600 biler i Norge.


Volvo rapporterer om feil på de nyeste utgavene av modellene V70 og XC70.

- Datafeilen gjør at sidekollisjonsputene i enkelte tilfeller kan løses ut for sent. Det er en datafeil som er enkel å rette, sier markedssjef i Volvo Norge, Tore Løvig til NRK.
Må levere inn bilen

Feilen ble funnet under en rutinetest, men den skal ikke ha ført til noen personskader i trafikken.

Løvig sier at de nå har sendt ut brev til alle som har kjøpt 2008-modellene i Norge.

- Det dreier seg om mellom 500 og 600 personer. Disse blir nå bedt om å kontakte forhandleren, sier Løvig.

Bilene må leveres inn på verksted for å få oppgradert programvaren.

Fra Slottsparken nå


Som dere ser er det ikke mye snø nede i sentrum. Statuen av Prinsesse Marthä i bakgrunnen, foran kasernen til Garden og med Slottet helt bak.

Dette bildet er tatt med en Sony Ericcson mobiltelfon 800i - og sendt via blogg-systemet som følger med telefonen. Dermed kan man få presentert saker med bilder direkte fra stedet man befinner seg på og ut på bloggen. Slik det er gjort her.

Dagfinn Høybråten Krf krever legegaranti i Afghanistan


KREVER LEGEGARANTI: KrF-leder Dagfinn Høybråten, og resten av opposisjonen
krever garanti for legedekningen i Afghanistan.


Forsvarsministeren må garantere for legedekningen i Afghanistan. Det krever opposisjonen på Stortinget.

Opposisjonspartiene på Stortinget krever full garanti fra forsvarsministeren om at legedekningen for de norske soldatene i Afghanistan nå blir ivaretatt fullt ut.

Forsvarsministeren må garantere
- Dersom forsvarsministeren ikke garanterer dette i sin redegjørelse i Stortinget i dag er situasjonen uholdbar, sier Kirstelig Folkepartis leder Dagfinn Høybråten til NRK Nyheter.

Forsvarsminster Anne Grethe Strøm-Erichsen får dermed klar beskjed fra opposisjonspartiene.

Skal hun bevare tilliten fra dem må hun i sin redegjørelse i Stortinget i dag, må hun garantere for at legedekningen for de norske soldatene i Afghanistan nå blir ivaretatt fullt ut.

Den skriftlige redegjørelsen hun leverte i Stortingets kontrollkomite mandag kveld er altså ikke nok.

Sv er enig
- Det er helt nødvendig. Det er viktig at en slik sak som er såpass viktig for de soldatene som er der, at det ikke skapes noen tvil om at det er orden, sier SVs parlamentariske leder Inge Ryan.Den første snøen falt i Oslo i natt


Snøen la seg på Sognsvann torsdag
MMS-foto: Knut Erik Solhaug/NRK


Den første snøen falt i Oslo i natt, dermed dro vår reporter for å bygge snømann.
Snøen falt over Sognsvann i natt, og NRKs Østlandssendingens reporter dro til stedet for å teste forholdene.

Selv om bakken er hvit for nå ser det ut som snødekket snart vil forsvinne. Resten av torsdagen er det meldt litt regn og svak vind, og 3-7 plussgrader. Ifølge Meterologisk institutt skal vi kunne se snøen igjen på lørdag morgen og dag.

Her nede i sentrum hvor jeg holder til har nedbøren kommet som regn. Skal straks bevege meg ut i Slottsparken - og vil da sende et direkte bilde derfra, til min blogg.

Nordmenn nest rikest, hva gjør vi med rikdommen vår?


Bygger vi veien til Soria Moria, eller sparer vi oss til fant?

Økte oljeinntekter befester Norges stilling i toppen i en ny OECD-rangering av BNP per innbygger.

Rangeringen, som ble lagt fram i Paris tirsdag, viser at Norges BNP per innbygger ligger 64 prosent over gjennomsnittet for OECD-landene.

Bare lilleputtstaten Luxembourg gjør det bedre, der ligger nivået 146 prosent over.

Rangeringen er basert på tall fra 2005, og viser at Norge har økt avstanden til gjennomsnittet siden forrige rangering, som var basert på 2002-tall.

Forrige gang lå Norge 45 prosent over gjennomsnittet.

– Norges hopp fra 45 prosent til 64 prosent over OECD-snittet reflekterer at eksporttall er gitt større vekt på grunn av en økende oljepris og Norges posisjon som et oljeeksporterende land, heter det i rapporten.

Det er og blir et paradoks - over halvparten av alle drapene på våre veier skjer ved frontkollisjoner/møteulykker. Mange av disse kunne vært unngått om vi tok oss råd til å bygge ut mer midtrekkverk på våre mest trafikkerte veier. Men hva gjør vi?
Sparer oss til fant, og sitter å ser på at det fremover fortsatt kommer til å bli drept i gjennomsnitt 2 personer hver uke i frontkollisjoner?


onsdag 21. november 2007

Promillekontroll i girspaken


Nytt alkohollås kommer fra bilprodusenten Nissan. Utsondrer kroppen alkohol over tillatt grense, får du ikke satt bilen i gir. I tillegg sladrer tre pustesensorer plassert andre steder i bilen om det er alkohol i luften.

Hvis du setter deg inn og har drukket, vrir om nøkkelen og skal sette bilen i gir. Men girspaken lar seg ikke rikke.

Da kommer stemmen: "Sensoren har oppdaget alkohol i håndflaten din. Du kan ikke bruke girspaken. Vær så snill å avstå fra bilkjøring".

Meldingen lyser også i midten av dashbordet. Og girspaken er like låst.

Akkurat denne bilen hadde likevel ikke kommet særlig langt, der den står i Nissans senter for avansert teknologi (NATC) i Kanagawa-perfekturet noen mil utenfor Japans hovedstad Tokyo.

Denne type teknologi blir kalt "Drunk Driving Prevention Concept Car"

- I Japan går antallet alvorlige ulykker forårsaket av alkoholpåvirkede bilførere ned fra toppåret 1995, men fortsatt er det altfor høyt, sier Kazuhiro Doy fra Nissans marketingavdeling for teknologi.

Også i Norge er dette et stort problem. Andelen drepte førere som var påvirket av alkohol og eller andre rusmidler var 22,2 prosent av det totale antallet drepte førere viser tall fra 2001/2002, ifølge Transportøkonomisk Institutt.

Dette bør komme raskt på plass

Anders Lie i Svenske Vägverket

Anders Lie tror at den nye sikkerhetsteknologien som for eksempel alkolås, kollisjonsvarslere, systemer som klargjør bilen for en kollisjon når den er uunngåelig, filskiftevarslere og kameraer som varsler om fotgjengere raskt vil bli vanlig utstyr i biler.

- Antiskrens ble utviklet tidlig på 90-tallet, og er ennå ikke standard på alle biler. Den nye sikkerhetsteknologien finnes, og da har vi ikke råd til å vente i 20 år på at bilene får systemene på plass, sier Anders Lie.

Svenskene har brukt alkolås aktivt i mange år slik at promillekjørere kan få tilbake førerkortet. Dessuten er det svært utbredt med alkolås på offentlige tjenestebiler.

På Lillehammer er 40 busser utstyrt med alkolås i et forsøksprosjekt.

Med det dårlige sikrete veimiljøet vi har her i Norge - bør vi så snart så mulig få istand alkohollås som standard utstyr i våre nye kjøretøy som slippes ut på veiene.
NSB øker rushkapasiteten i OsloFra januar 2008 kan vi som bor rundt Oslo glede oss over flere seter i rushtrafikken.

Ifølge pressesjef i NSB, Anne Rygg, skyldes den økte kapasiteten at NSB har valgt å høre på klagene fra rushpassasjerene.

- De blir flere sitteplasser for folk som reiser med NSB i rush i Oslo-området. Rutene trer i kraft 6. januar neste år. Det er snakk om en økning på syv prosent for Østlandsområdet, sier Rygg til VG Nett.

Rushtiden regnes fra klokken syv til ni om morgenen og fra klokken tre til fem om ettermiddagen.

Kapasiteten økes i form av flere vogner, ikke flere avganger.
Og dette bør være gode nyheter for alle borgere som bor i og ved Oslo. Bedre kapasitet på togene for Østlandsområdet bør bety mindre biltrafikk på veiene, med mindre forurensning og færre ulykker.

To biler frontkolliderte på E134

To biler frontkolliderte på E134 ved Raglamyr i Haugesund ved kvart over fire-tiden i onsdags ettermiddag.

De to bilførerne er sendt til sjekk ved Haugesund Sykehus, opplyser Tor Gunnar Vestly, operasjonsleder ved Haugaland og Sunnhordland Politidistrikt.

Ingen av dem skal være kommet alvorlige til skade.

2 alvorlige skadde koster samfunnet 2 x 7.800.000 og 2 skadde koster kr 800.000 
per skadde tilfelle iflg. samferdselsdepartementet. 
(2005 kroner) 


3 til sykehus etter nok en frontkollisjon på E6


Tre personer ble skadd etter sammenstøtet på E6.
(Foto: Helgeland Arbeiderblad/Alf Vesterbekkmo)


Tre personer er sendt til sykehus etter at to personbiler kolliderte på E6 sør for Mosjøen, melder Helgeland Arbeiderblad. De tre personene skal ikke være hardt skadet.

Det var like etter klokka 10.30 i onsdagsformiddag at de to bilene kolliderte sør for Mosåstunnelen.

En av bilene har etter alt å dømme kommet over i feil kjørebane og utløst sammenstøtet. Det må ha vært ganske kraftig, ut fra skadene på bilene, og i begge kjøretøyene var også luftputene utløst.

Det var et tynt islag i veibanen, og E6 ble delvis stengt mens bilberginga pågikk.

Heller ikke her var det midtrekkverk på E6, som kunne forhindret denne ulykken.
Kostnadene på denne ulykken kommer på over 2,5 millioner (se brev fra samferdselsdepartementet her)
pdf-formatSTEFFEN IVERSEN-SHOW: RBK-spissen scoret hat trick


Steffen Iversen scoret 3 mål da Norge vant 4-1 over Malta

Men desverre, det hjalp lite for det norske landslaget i fotball.
EM-drømmen er ute for denne gangen.


Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic & co. gjorde som ventet jobben hjemme mot Latvia. Marcus Allbäck sendte hjemmelaget foran allerede etter to minutter. Dermed slår Sverige følge med spanjolene til EM i Sveits og Østerrike.

Anne Franks tre er reddetAnne Franks hus ligger til venstre for treet
-bildet er tatt fra andre siden av kanalenDet 150 år gamle kastanjetreet skal nå fredes.

Bystyret i Amsterdam hadde gitt ordre om at treet måtte felles, pga soppsykdom.

Jødiske Anne Frank beksrev treet i den berømte dagboken hun førte, mens hun, hennes familie og fira andre jøder levde i skjul for nazistene i familiens hjem under den tyske okkupasjonen av Nederland.

Anne Frank

"- Vi så opp mot den blå himmelen, kastanjen med de bare greinene som glitret av dråper, måkene og de andre fuglene som så ut som om de var laget av sølv der de fløy forbi. alt dette beveget oss så sterkt at vi nesten ikke kunne snakke".

Den skjulte inngangen til Anne Franks gjemmested

Jeg besøkte selv huset i Amsterdam i juni 1998 -og fikk også kjøpt med et eksemplar av dagboken fra museumet som idag holder til der. Boken ble forøvrig lest på stranden i Fort Lauderdale samme høst. En utrolig skildring som har satt sine spor.

Anne Frank døde av tyfus i den tyske konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen 15 år gammel.

Mer bensin i etanolen om vinteren i SverigeDrivstoffet til etanolbilene, E 85, er mindre miljøvennig om vinteren.

Fra dn.se:

Det kan vara upp till 30 procent bensin i etanolen.

- Snudd på fusk, tycker Mattias Goldmann på Gröna Bilister.

Sedan den 1 november råder det enligt oljebolagen vinter i Götaland och Svealand. Vintergränsen i Norrland är mitten på oktober. Då blandas det in mer bensin i etanolen. Reglerna tillåter 30 procent, men i praktiken är det oftast 25 procent.

Alltså köper kunderna E 75 snarare än E 85 fram till mars. Men det står det ingenstans på tankställena. Inga dekaler, inga skyltar. Om man inte räknar den lilla varningsdekalen som pratar om alla risker och där det framgår att andelen bensin i E 85 varierar över året.

- En särskild vinterdekal skulle bara förvirra kunderna. E 85 är ett handelsnamn. Det viktiga för oss är att kunderna får en bekymmersfri körning, säger Ebba Tamm, som handlägger produkt- och miljöfrågor på Svenska Petroleum Institutet.

Kjell Andersson, chef för Naturvårdsverkets transport- och energienhet, anser att kunderna borde informeras bättre.

Fakta om vinteretanol:

Vinteretanol med upp till 30 procents bensin:
  • Götaland och Svealand 1 november til15 mars.
  • Norrland 16 oktober til 31 mars.
Sommaretanol med 15 procents bensin:
  • Götaland och Svealand 1 maj til 15 september.
  • Norrland 16 maj til 31 augusti.
Tiden mellan sommar och vinter är omställningsperiod.
Svensk standard för E 85 infördes förra året.
Priset på vinteretanol är högre på grund av bensinskatten.
Det finns nästan 80.000 etanolbilar i Sverige.

Kilde: Svenska Petroleum Institutet.TT


Kina forurenser for 100 milliarder dollar


Dette er  en fabrikk miljøbyråkratene i Zunyi ville stanse,
men partitoppene holder foreløpig en beskyttende hånd
over utslipps-verstingene.


Kinas forurensninger i luft og vann kostern nasjonen rundt 100 milliarder dollar om året, nesten 6 prosent av BNP.

Det er hva Verdensbankens beregner at det er prisen Kina betaler for den raske økonomiske utvikling som til i  stor grad går ut over miljøet. Dette melder DN.se nå i ettermiddag.
 
I tidigare beräkningar har Världsbanken uppskattat att 400.000 kineser årligen dör på grund av luftföroreningar.

De senaste dagarna har luftkvaliteten i Peking varit förhållandevis bra. En blå himmel har synts över huvudet på de nästan 20 miljoner invånarna, och i norr och väster har konturerna av bergen synts. De flesta av årets dagar försvinner bergen annars bakom en ridå av smog, innehållande bilavgaser, sotpartiklar och utsläpp från fabriker.

Den dåliga luften resulterar, enligt Världsbankens rapport, i större skador än alla de floder och vattendrag i Kina som också är kraftigt nedsmutsade.

I de stora städerna orsakar den dåliga luftkvaliteten ökad förekomst av cancer och andra sjukdomar i lungor och andningsvägar. Det leder till frånvaro från arbete och skola, sa David Dollar, Världsbankens ansvarige i Kina och Mongoliet, vid ett miljöforum i staden Chengdu, enligt nyhetsbyrån Nya Kina.

Han pekade särskilt ut de minsta luftburna partiklarna (som mäter mindre än 10 mikromillimeter) som ett allvarligt hot mot hälsan. Tätheten av dessa partiklar är större i städer i norra Kina än i södra delen av landet. I Peking, där OS ska avgöras nästa sommar, var koncentrationen av de små och hälsofarliga partiklarna större än på de flesta andra ställen i Kina och i världen.

Miljöproblem tas numera på stort allvar av Kinas centrala ledning. Miljön har getts högsta prioritet i den senaste femårsplanen. Vad som sedan sker i praktiken på lokal nivå ute i landet är än så länge en helt annan sak.
Lav tiltro til politikerne i Sverige

Fra  


Minskat förtroende för politikernas moral, men fortsatt högt förtroende för Sveriges Television. Det är något av innehållet i årets Förtroendebarometer från Medieakademin i Göteborg, den elfte i ordningen sedan starten 1997. Ekstern link  Till Mediaeakademins sajt

Barometern anger hur stort förtroende svenskarna har för ett antal institutioner, medier och företag.

SVT ligger bra ann
Bland medierna ligger alltså SVT bra till. Så många som 76 procent har mycket eller ganska stort förtroende för hur SVT sköter sitt arbete. Det är en ökning för sjätte året i rad.

Motsvarande siffra för TV4, som har näst högst förtroende av tv-kanalerna, är 52 procent. Högst bland medierna placerar sig Sveriges Radio med 79 procent.

Svagare är förtroendet för politiker, företagsledare och journalister. Dessa grupper ligger i botten när de tillfrågade ombetts värdera olika gruppers moral. Allra sämst är siffran för politiker - 48 procent tycker att de har dålig eller mycket dålig moral.

1.000 spurte
Undersökningen genomfördes under oktober och omfattar en panel på 750 personer som kompletterats med telefonintervjuer med 250 personer. I slutet av undersökningsperioden inträffade Schenström-affären, vilket möjligen kan ha påverkat förtroendet för såväl politiker som journalister.

Bak Medeiakademin står forskerne ved Göteborgs universitet, blandt dem Sören Holmberg og Lennart Weibull, Göteborgs-Posten og TNS Gallup.


Spar tusenlapper på flatskjermer


Du kan spare flere tusen kroner på å kjøpe flatskjermen din på rett sted.

Teknofil testet nylig ni 32-tommers flatskjermer i samarbeid med TV2 hjelper deg.
Da oppdaget de enorme prisforskjeller både på de modellene vi testet - og på andre like, eller nærmest like modeller.

Mellom billigste og dyreste butikk skiller det ofte flere tusen kroner.

Hvor finner du beste pris?

Det er mye å spare på å undersøke før du kjøper. Men hvor finner du de beste prisene? Og har butikken TV-en på lager?

Noen nettbutikker er notoriske skrytepaver som selger bjørnen før skinnet er skutt, eller omvendt. Ring derfor og spør om de kan garantere leveringsdatoen – ellers kan det være fornuftig å velge en annen butikk, selv om de er en anelse dyrere.

Bruk prissjekkerne
For å finne de beste prisene på tv-ene har vi brukt prissjekkerne DinPris, Kelkoo og Prisguide.

Mange butikker er derimot ikke representert hos prissjekkerne. For å finne prisen hos for eksempel Elkjøp og Lefdal, måtte vi gå direkte til kjedenes hjemmesider.

Stopp og sov-kampanje er kjent, men ikke flere som stopper


Kjent kampanje


I år la mer enn 20 prosent flere merke til Stopp og sov-kampanjen enn i fjor: Nesten 80 prosent av de spurte har lagt merke til kampanjen.

- Vi går ut fra at stopp og sov-skiltene langs vegen har gjort sitt til det. Men radiospottene våre med Trond Viggo Torgersen og Kristopher Schau har også hatt en enorm effekt. Hele 75 prosent av de som kjenner kampanjen har hørt disse spottene, forteller kampanjeleder Kjersti Danielsen Nordgård i Statens vegvesen.

Ikke flere som stopper
- De tre første kampanjeårene var det stadig flere som sa de stoppet og sov. I 2003 var det 13 prosent, i fjor var det 24 prosent., men i år har dette tallet stagnert, og det er vi litt skuffet over, sier Nordgård. Derimot er det færre som sier de har sovnet bak rattet i år enn i fjor. 10 prosent svarer de har sovnet bak rattet de siste 12 mnd, noe som er tre prosent færre enn i fjor.

- Ulykkesanalyser for 2006 viser at årsaken til 18 prosent av dødsulykkene var at sjåfører som sovnet. Det tilsvarer 44 menneskeliv, sier Nordgård.

Mer midtrekkverk på våre mest trafikkerte veier ville selvsagt ha kunnet reddet mange av disse livene, men vi tar oss ikke råd til å bygge mer enn 9 km for 2007 og 10 km for 2008.

Det er helt uforståelig at regjeringen og Stortinget får lov til å fortsette å sitte der å sove, uten å handle NÅ. Dere har ikke lov til å sove!

I Buskerud skal vegvesenet bruker over 20 millioner kroner for å hindre frontkollisjoner


Midtrekkverk hindrer
frontkollisjoner


27 personer mistet livet i dødsulykker på vegene i Buskerud i 2006. Så langt i år har ti personer mistet livet. Buskerud er på ulykkestoppen i sør.

Statistisk sett er 30 prosent av alle dødsulykker på vegene i Buskerud, frontkollisjoner/møteulykker. Nå bruker Statens vegvesen rundt 21,5 millioner kroner på tiltak som skal hindre frontkollisjoner på E134 mellom Strømsåstunnelen i Drammen og Langebru i Hokksund, skriver Drammens Tidende.

I første rekke vil midlene bli brukt til midtmarkering og -skille.
Midtmarkering eller åpne felt på veien vil ikke hindre en fører som får illebefinnende eller andre reaksjoner som føreren ikke styrer over, i å frontkollidere. 
Da er det bare fysiske midtrekkverk i betong som gjelder for å luke ut alle frontkollisjonene.