lørdag 1. desember 2007

ENDA flere i frontkollisjon, nå på E39: 5 fraktet til sykehus

Fem personer er fraktet til sykehus etter at to biler har frontkollidert i ettermiddag.
Politiet måtte rydde E39 for løse bildeler etter ulykken lørdag ettermiddag.

To biler har kollidert front mot front på E39 sør for krysset til Randaberg. Fem personer er fraktet til sykehus etter ulykken, får NRK Rogaland opplyst av politiet på ulykkesstedet. - Politiet kan foreløpig ikke si noe om årsaken til ulykken. Det sier operasjonsleder Charles Bøgild ved Rogaland politidistrikt til NRK. - Tilstanden til de fem er foreløpig uviss, fordi alle var fraktet til sykehus før politiet kom, sier Bøgild.

Han sier politiet ikke har fått meldinger om at det var glatt vegbane på ulykkesstedet. Politiet fikk melding om ulykken klokken 16.19 lørdag ettermiddag. Bøgild sier politiet nå vil ta opp vitneforklaringer og granske ulykkesstedet for å finne en forklaring på det som har skjedd.

5 personer til sykehus etter frontkollisjon i Hedmark

Fem personer er sendt til sykehus etter at to biler frontkolliderte ved Dalsholen mellom Eidskog og Kongsvinger i Hedmark lørdag ettermiddag.
En mann ble sittende fastklemt etter ulykken, men skal kun ha pådratt seg bruddskader. Ingen av de andre skal være alvorlig skadd, opplyser operasjonsleder Frank Løkken i Hedmark politidistrikt til NTB.

Riksvei 2 har vært stengt i en periode etter ulykken, men ifølge politiet åpnes den igjen rundt klokken 17. Det satt tre ungdommer i den ene bilen, mens politiet ikke har opplysninger om de to som satt i den andre. Politiet fikk melding om ulykken klokken 15.27.

Hva dette koster samfunnet i kroner - kan du lese mer om her.

Dronning Sonja åpnet Lofotens fastlandsforbindelse


Klokken 12:07 skjedde det historiske øyeblikket i Gullesfjorden: Dronning Sonja åpnet Lofotens Fastlandsforbindelse. Her sammen med samferdselsminister Liv Signe Navarsete
og den nye veidirektør Terje Moe Gustavsen

-Endelig er ventetiden over, sa Dronning Sonja, som betraktet reisen langs nyveien som en skjønnhetsopplevelse, så skånsomt som den er lagt i terrenget.
-Lofast gir næringslivet en ny og tryggere forbindelse. Og dette fantastiske området er blitt enda mer tilgjengelig for publikum.
-Nå kan vi gratulere hverandre; dere som bor her, og vi andre som reiser hit så ofte vi kan, så Dronningen, før hun erklærte veien som åpnet, og fyrverkeriet smalt løs mellom fjellene i Gullsfjorden – og hjulene av de mange hvitkledde ble rullet tilbake.

Hele seks personer skadd i frontkollisjon

Så har det skjedd på NYTT. Denne gangen er det hele seks personer som ble skadd i en kollisjon lørdag formiddag. Flere er alvorlig skadd.

Ulykka skjedde mellom to biler på riksvei 4 like nord for Gjøvik, lørdag formiddag.

Frontkollisjon
- Bilen som kom nordfra kom over i motsatt kjørefelt og frontkolliderte med motgående kjøretøy, forteller operasjonsleder ved Vestoppland Politidistrikt, Kai Lyshaugen.

Seks personer er kjørt til sjukehus med tildels alvorlige skader etter en frontkollisjon mellom to personbiler på riksvei 4 nord for Gjøvik lørdag formiddag.
En person er fraktet til Ullevål universitetssykehus med luftambulanse, to er kjørt til sjukehuuset på Hamar, mens tre er fraktet til sjukehuset på Gjøvik.

Barn minst skadd
-De voksne som var involvert i ulykka må sies å være alvorlig skadet. De små barna er langt mindre skadd sier Lyshaugen, som forteller at det er glatt på RV4 og i distriktet forøvrig.

- Det er vanskelige kjøreforhold på grunn av glatt veibane med is og slaps, advarer operasjonslederen ved Vestoppland Politidistrikt.

Hvis 4 er alvorlig skadd og 2 lettere skadd - koster dette samfunnet, i tillegg til de menneskelige lidelser, kr 4x 7.800.000 + 2x800.00 + materielle skader på minst 2x49.000,- . Alt dette er tall ifølge samferdselsdepartementet. Les brev av 11.09.07 fra departementet.


God helgEn liten oppsummering av uken som har gått, av og med Geir Tangstad Holdal

Taler Hanssen midt imot


Opposisjonen reagerer.
Også opposisjonen på Stortinget reagerer kraftig på SV-lederens uttalelser.

- Finansministeren kan ikke drive med seminarvirksomhet, og hun må være klar over at hun uttaler seg på vegne av Regjeringen. Derfor er det svært uheldig at det kommer så motstridende signaler fra statsråder i én og samme regjering. Dette forsterker behovet for å få klarhet i hva som egentlig er Regjeringens politikk på dette området, fremholder Siv Jensen, formann i Fremskrittspartiet.

Hun får støtte fra Høyres leder Erna Solberg.
- Det er oppsiktsvekkende at finansministeren uttrykker andre synspunkter enn det Regjeringen har. På denne måten skaper hun uryddighet i forhold til hva Regjeringen egentlig mener. Det Halvorsen tar til orde for, vil kunne åpne for fri innvandring - bare man holder ut lenge nok, så vil man få opphold, tror Solberg.

fredag 30. november 2007

Slottet tenner juletreet


De er nå igang med å sette opp årets juletre.

God helg

Bredere vei

Bredere vei
Statens vegvesen ønsker et
nasjonalt løft for å bygge flere
midtdelere. Målet er å få ned
antall møteulykker. Veivesenet
vil gjøre dette til en hovedsatsing
på trafikksikkerhet i
Nasjonal transportplan 2010-
2019. Vi hilser velkommen
alle tiltak som kan bidra til
færre møteulykker, heter det
i lederen i Fevennen.

Energimyndigheten i Sverige vil bygge tusentals vindkraftverkSvensk vindkraftsproduktion måste öka dagens 1,4 terrawattimmar (TWh) el till 30 Twh för att EU ska nå sina övergripande mål. Det anser statliga Energimyndigheten.
EU har beslutat att andelen förnybar energi ska öka från dagens 8,5 procent till 20 procent. EU-kommissionen väntas i januari presentera hur denna ökning ska fördelas mellan medlemsländerna. Som Dagens Industri tidigare avslöjat lutar kommissionen åt att lägga en tung börda på Sverige, trots att andelen förnybar energi i landet redan uppgår till 40 procent.

For kostbart med sikkerhet?


Dette skapte "kaos" på Østlandet igår, og veldig bra pressedekning
av riksmedia fra samme område.

Jernbaneverket mener det blir for dyrt og i praksis umulig å sikre reservestrøm til Oslo S.
Med en reserveløsning ville skadene trolig vært betydelig redusert.
Jernbaneverket mener en slik løsning ville vært sikrest, men for dyrt.

- Å grave ny kulvert under Oslo S er ikke billig og heller ikke lett å gjennomføre i praksis. I sum blir dette uforholdsmessig dyrt, sier han.

Heldigvis var det ingen menneskeliv som gikk tapt, eller noen som ble skadet i denne episoden som "lammet" store deler av sentrum i Oslo. Helland fra Høyre brukte ord som "DRAMATISK" og kravde at samferdselsminsiter Navarseter kom på banene og redegjorde for situasjonen. - Sånn kan man rett og slett ikke ha det, sa Kåre Willoch til TV 2 Nyhetene.

Jeg må også berømme journalistene for å ta tak i denne situasjonen. Både avisene, radio og tv har hatt fyldig dekning av denne episoden.

Ny E18 i Vestfold blir billigereNår nå veien er ferdig og skal åpnes 4. desember er det også klart for å gjøre opp sluttregninga. Den blir mellom 250 og 300 millioner kroner lavere enn beregnet. Det forteller prosjektleder for E18-utbyggingen i Vestfold, Karl Høiland.

Opprinnelig var det avsatt rundt 1,5 milliarder kroner til den 12 km nye veistrekningen, som er fire felts motorvei med høy standard. Veien er dessuten utrustet med meget avansert og omfattende overvåkings- og varslingsutstyr.

Prosjektleder Karl Høiland er tilfreds med å ha spart mellom 250 og 300 millioner kroner.

Gode priser
Årsaken til at dette blir billigere enn ventet var gode priser da anbudene ble lagt ut. Konkurransen var stor om å få bygge veien, sier Høiland.

En annen grunn er at entreprenørene har fått god oppfølging fra prosjektledelsen hvor vi har gjort maksimalt for å legge forholdene til rette for at arbeidet ble gjennomført uten unødige hindringer og ekstra kostnader, forklarer Høiland.

De sparte pengene er tilbakeført statskassen, som kan bruke dem til noe annet.

En annen konsekvens er at bompengeinnkrevingen nord i Vestfold muligens kan opphøre tidligere enn beregnet, sier Høiland.

Han ønsker ikke å "selge skinnet før bjørnen er skutt", men Høiland har også håp om at byggingen av ny E18 i Larvik kan bli billigere enn beregnet.

For oss som er opptatt av veisikkerhet, er det gledelig å se at man i Vestfold får det til. "Dødsveien" er forandret til en forholdsvis sikker vei.Dette bør være et eksempel til etterfølgelse. Det som imidlertid er rart, er at løvene på stortinget og medlemmene av regjeringen ikke har muligheten til å omsette slike eksempler ut i den generelle samferdselspolitikken på våre veier. Det er bare trist, og det dreper!

torsdag 29. november 2007

Vogntogsjåfører flinkere

I dag ble flere titalls tungtransporter kontrollert på Leira i Valdres.
Konklusjonen er at trailersjåfører er blitt flinkere til å overholde kjettingpåbudet.

Det er påbudt med kjettinger på alle tunge kjøretøy. Og i dag gjennomførte vegvesenet kontroll på over et titalls store kjøretøy på Leira i Valdres.

Resultatet av det ble i motsetning til tidligere år gledelig.
For det viser seg at stadig færre sjåfører velger å trosse norsk vinterføre uten å ha med seg kjettinger. Dette gjelder også de utenlandske sjåførene, som tidligere var "værstingene" på veien.

Men inspektør i Statens Vegvesen Vestoppland, Trond Erik Enger, sier det fremdeles er noen som prøver seg likevel, og på kontrollen i dag var det to vogntog som fikk kjøreforbud.

Se åpningen av fastlandsforbindelsen til Lofoten på historisk tv-sending


Lørdag skal dronning Sonja åpne fastlandsforbindelsen til Lofoten. Du kan følge tv-overføringa direkte på NRK.

Etter mange års arbeid er endelig Lofast ferdig, og Lofoten blir knyttet til fastlandet. Det hele markeres med en storslått seremoni.
NRK er til stede og tv-overfører hele åpningsfesten direkte på nett-tv.

Dronning Sonja åpner
Flere tusen mennesker er ventet til Gullesfjorden i Kvæfjord, der åpningsseremonien skal være. Lofast berører fire kommuner, og fra hver kommune kommer 50 barn i prosesjon, og samles i en stor rundkjøring.

Der skal de fremføre et musikkspill som Ola Bremnes har skrevet ekslusivt for Lofast-åpninga. I tillegg skal lokale krefter underholde fra scenen som er satt opp.

Du kan følge med
Rett før klokka 12 åpner dronning Sonja veianlegget som befolkninga i regionen har venta på i flere ti-år.
Mange skulle gjerne vært med på åpninga, men NRK sørger for at alle likevel kan være med på åpninga, hjemme i sin egen stue.

Sendinga starter lørdag kl. 10.50, her på NRKs nett-tv.

Togkaoset igår kostet 100 millioner

Gravearbeid fra Vegvesenet var årsaken til togkaoset – men det er usikkert hvem som må betale.
Gravearbeid viser seg å være årsaken til strømstansen som gjorde at 80.000 reisende på Østlandet ikke fikk tatt toget onsdag.
Gravemaskinen tilhører Vegvesenet, strømkabelen tilhører Hafslund, kabelgaten var Jernbaneverkets og togene NSBs.

Dermed er det uklart hvem som må ta prislappen for togkaoset, som ifølge forsker ved Urbanet analyse Bård Nordheim beløper seg til over 100 millioner kroner.

Tidligere leder i Sårbarhetsutvalget Kåre Willoch reagerer sterkt på de rotete forholdene rundt gårsdagens trafikkaos.

- Sånn kan man rett og slett ikke ha det, sier Willoch til TV 2 Nyhetene

Jeg er enig med Kåre Willoch i dette. En frontkollisjon med 2 biler involvert, 3 drepte og 2 skadde, koster samfunnet over 100 MILLIONER. Kan vi ha det slik?
Dette skjer nesten hver uke i frontkollisjoner i Norge. Mer midtrekkverk på våre veier kunne ha fjernet flere av disse drapene.

Vogntog veltet på E6 ved RådeEt vogntog veltet på E6 ved Solli i morgentimene i dag. På grunn av bergningsarbeidet er veien fremdeles stengt.

Det var rett ved kommunegrensen til Råde at vogntoget veltet. Vogntoget var lastet med papp.

Stengt til 12:00
Ingen ble skadet, men det har ført til store trafikkproblemer, og veien er stengt.

Vogntoget veltet i nordgående kjørefelt, men E6 er stengt i begge kjøreretninger, og blir ikke åpnet igjen før tidligst klokken tolv.

Det er omkjøring via riksvei 118.

Frontkollisjon: To personbiler har frontkollidert på E6 ved Biri.


Kollisjonen mellom de to bilene var så kraftig at motoren i den ene
bilen spratt ut og havnet i grøfta. Bare flaks hindret at menneskeliv nok en gang gikk tapt


To personbiler har frontkollidert på E6 ved Biri.
De to personene som var innblandet i ulykken ble bare lettere skadet.

To biler kolliderte på E6 ved Biri, like før 1300 i går. Politiet dirigerte i en periode trafikken på stedet.

Etter ulykken ble den ene personen sendt til sykehuset på Lillehammer, mens den andre ble sendt til sykehuset på Gjøvik.

Kollisjonen mellom de to bilene var så kraftig at motoren i den ene bilen spratt ut og havnet i grøfta.

Vegen er nå åpnet igjen på ulykkesstedet.

Den ene av de skadde er hjemmehørende i Hallingdal, og den andre i Hedmark. Det meldes om omfattende bruddskaper på kvinnen fra Hallingdal.


Gjør noe slikt inntrykk på løvene på Stortinget? Når skal de våkne?


Snøhvitfeltet med en pris på 60 milliarder - stengt


Snøhvit-feltet skulle vært klart for leveranser av naturgass i disse dager, men anlegget er nå stengt for annen gang siden oktober.

Ifølge offshore.no frykter nå eierne at man må stenge ned hele anlegget i mer enn et år før problemene er løst. Med en pris på nesten 60 milliarder kroner skulle Snøhvit-feltet utenfor Hammerfest være klart for leveranser av naturgass i disse dager. Mens offshore har gått helt smertefritt, er det i det kompakte anlegget på lilla Melkøya like utenfor Hammerfest som skaper vanskene. Det er prosessanlegget på Melkøya som har vist seg å være den store utfordringen, skriver offshore.no.

onsdag 28. november 2007

Wenche Foss utenfor Nationaltheatret i kveld


Flott statue av en flott dame

Samferdselsminister Navarsete varsler full gjennomgang


Samferdselsminster Liv Signe Navarsete, her i samtaler
med pressetalsmann i Nei til Frontkollisjoner, Geir Tangstad Holdal


Samferdselsministeren sier hun ser alvorlig på situasjonenog og følger den nøye. Hun varsler full gjennomgang etter togstansen og strømbruddet ved Oslo S.

Liv Signe Navarsete sier hun sammen med Jernbaneverket, NSB og Post- og teletilsynet vil vurdere hva som kan gjøres for å unngå slike situasjoner i fremtiden.

Men foreløpig kommenterer hun ikke kravet fra Høyre om bedre reserveløsninger. Les mer her

Skal komme med rapporter
I en pressemelding onsdag ettermiddag sier statsråden at hun følger situasjonen etter brannen på Oslo S nøye. - Jeg har bedt Jernbaneverket og Post- og teletilsynet om å komme med rapporter om situasjonen og om hva som blir gjort å få jernbane- og teletrafikken i gang igjen, heter det i pressemeldingen fra Liv Signe Navarsete (Sp)

Samferdselsministeren melder at hun sammen med Jernbaneverket, NSB og Post- og teletilsynet vil vurdere hva som kan gjøres for å unngå slike situasjoner i framtiden.

Nok en Bil i grøfta, nå ved Kaupanger

Ein personbil køyrde av vegen på Kaupanger i 13-tida i dag.

Ingen personar kom til skade i uhellet. Årsaka til trafikkuhellet skal vere glatt føre. Politiet måtte dirigere trafikken medan bilen vart dratt opp av grøfta.

Gratis PC til alle - Oslo


Elever på videregående skole i Oslo får hver sin bærbare datamaskin.
En god laptop blir stadig et viktigere verktøy i skolehverdagen

Alle som begynner på videregående skole i Oslo i 2008 får gratis bærbar PC.

- Vil koste 17 millioner
Tilbudet til elevene kommer som følge av budsjettforliket mellom de borgerlige partiene i Oslo.

- Dette koster Oslo kommune 17 millioner, sier Frps gruppeleder Henning Holstad.

Han mener dette er god bruk av penger.
- Nå kan vi kjøre mer over på data og gjøre undervisningen langt bedre. Utdanning er investering i fremtiden, sier Holstad.

Takket være store inntekter fra Hafslund selskap som Oslo kommune sitter med store aksjeposter i - kan Oslo kommune blant annet gjøre dette som bør glede flere enn de kommende elevende på videregående skole. Et eksempel til etterfølge for andre kommuner i landet.

Lars Berger fra Lesja har mista gullskia


Det norske stafettlaget med Lars Berger til venstre,sammen med
Petter Northug, Odd-Bjørn Hjelmeset og Eldar Rønning.


Dagen før fyrste verdscupkonkurranse står Lars Berger utan ski.
-Det er ei lita krise seier idrettssjef Alf Koksvik.

Posen med heile 10 par ski er blitt borte på vegen mellom Oslo og Kontiolahti, der fyrste verdscupkonkurranse går i morgon. Der er mellom anna gullskia frå Sapporo-VM
-Eg er litt ute å køyre, seier Lars Berger.

Trond Helleland(Høyre)-må ikke få slike dramatiske koneskvenser


Navarsete må på banen,
mener Høyres Trond Helleland


Brannen på Oslo S kan få politiske konsekvenser. Høyre krever at samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) sørger for bedre reserveløsninger for å unngå lignende situasjoner i framtiden.

– Et utfall på Oslo S må ikke få slike dramatiske konsekvenser for tog- og teletrafikk som vi ser i dag, sier Høyres kommunikasjonspolitiske talsmann Trond Helleland.

Han ber Navarsete om å kalle inn Jernbaneverket på teppet og sørge for at det kan komme på plass en reserveløsning. Han vil også ta opp resultatene av brannen på Oslo S i Stortinget.

– Jeg tror Jernbaneverket her bør sette seg ned sammen med BaneTele, Telenor og Avinor for å se hvordan Jernbaneverket kan lære av Avinor for å bygge en bedre beredskap, sier Helleland.

Jeg er enig med Helleland i at det virker litt rart at det skal få slike store konsekvenser av en brann, og at man ikke har noe reserveløsning. Jeg berømmer NSB som setter sikkerheten i høysete, og ikke setter igang trafikken igjen før anlegget er i 100% drift.

Jeg ville kanskje ikke bruke begrepet, DRAMATISK i denne sammenhengen. Men derimot vil jeg si at det er SVÆRT DRAMATISK at Stortinget og regjeringen ikke evner å gjøre noe med alle de menigsløse drapene som skjer på våre veier ukentlig.


'Supermouse' bred to beat cancer


Mice appeared immune to cancer

Mice carrying a gene which appears to make them invulnerable to cancer may hold the key to safer and more effective treatments for humans.

The new breed, created with a more active "Par-4" gene, did not develop tumours, and even lived longer, said the journal Cancer Research.

University of Kentucky researchers said a human cancer treatment was possible.

Cancer Research UK said that more research would be needed to prove it didn't just work in mice.

French President Nicolas Sarkozy holds riot crisis talks


Mr Sarkozy vowed to punish those who shot at police

French President Nicolas Sarkozy is holding emergency talks with ministers to discuss a wave of urban violence.

More than 120 police were injured in two nights of unrest, after two teenagers died on Sunday when their motorbike and a police car collided.

Tuesday night passed more calmly, with isolated clashes in Paris and Toulouse, as police reinforcements were deployed.

Mr Sarkozy, returning from a visit to China, said those who shot at officers would be brought before the courts.

Visiting policemen injured in the riots, he said: "Opening fire at officials is completely unacceptable," calling it a crime that "has a name, it is attempted murder".

Mr Sarkozy also met the families of the two teenagers and said he was opening a judicial inquiry into the deaths, a lawyer for the relatives told AFP news agency.

Pakistan's President Pervez Musharraf gives up army uniform


Musharraf gives up army uniform

Gen Musharraf said the army was the saviour of Pakistan

Pakistan's President Pervez Musharraf has handed over the command of the military in a ceremony in Rawalpindi.

Gen Musharraf passed a ceremonial baton to Gen Ashfaq Pervez Kiani at the army's headquarters.

In his farewell address, Gen Musharraf said the army was his "life" and he was proud to have been the commander of this "great force".

He had been under huge pressure to quit as army chief and is due to be sworn in as civilian president on Thursday.

Forsvarsministeren: - Jeg har vært opptatt av sikkerheten fra dag 1.


-Jeg har vært opptatt av de norske soldaters sikkerhet fra dag 1.

-Jeg har vært opptatt av de norske soldaters sikkerhet fra dag 1.
Dette var svaret forsvarsminister ga, på et av spørsmålene som ble reist i Stortingets spørretime idag. Dette er jo et betryggende svar fra en forsvarsminister, som ser ut til å ta regjerningen og landets sikkerhet på alvor når det gjelder de soldatene man sender ut internasjonale konflikter.

Er det en idé at statsministeren setter seg ned sammen med forsvarsministeren og samferdselsministeren og at man lærer litt av hverandre over departementenes grenser?

Slik kunne vi kanskje også fått sikkerheten på norske veier opp som høyeste prioritering av vår regjering og storting. 

Og hva er det som gjør at opposisjonen har mer opptatt av å "grille" forsvarsministeren, enn å ta tak i de store utfordringene på våre veier -med hundrevis av liv som blir drept og lemlestet hver uke. Ingen av partiene har noe stolt fortid å trekke på, og når det gjelder alternative statsbudsjetter virker detsom det er lite reell vilje tilstede hos Stortinget til å ta tak i dette. Det er med andre ord stor forskjell på festtaler om nullvisjon og praktisk politiske handlinger.

Statsminister Jens Stoltenberg: Vi innfrir også i samferdselssektoren
I gårdagens finansdebatt på Stortinget hevdet statsminister Jens Stoltenberg at regjeringen innfrir sine løfter i sektor etter sektor. Som også samferdselsministeren så ofte uttrykker seg: - Vi er den første regjeringen som følger opp Norsk transportplan.

Kjøreskolelærer i Molde: - Sleng er unødvendig

Kjøreskolelærer ved Molde Autoriserte trafikkskole, Anton Mittet, har 100 000 timer bak seg med opplæring av unge bilførere. Det å få sleng på bilen er heilt unødvendig, mener han.

I følge ekspertene handler alt om å holde fartsgrensene, og å planlegge kjøringa. På glattkjøringsbana får elevene opplæring.

- Vi håper elevene aldri får bruk for det de skal gjøre her. Da har de gjort en tabbe, som gjør at de måtte nødmanøvrere. Det skal være helt unødvendig, sier Mittet.

Selv om elever får grundig opplæring på glattkjøringsbane, blir det likevel gjort tabber, hver eneste dag. Noen ender med alvorlige trafikkulykker.

- Det vanligste er at man bremser så hardt at bilen bare glir av veien.

- Når bilen nærmer seg faretruende kanten drar mange så mye på rattet at framhjulene går på tvers. Da går hjulene heller ikke rundt, og det er en forutsetning for at bilen skal ta styring, forteller Mittet.

Kjørelærer Mittet sier han ikke husker sist han måtte bremse så hardt at hjulene stod og at det ble ubehagelig å sitte i bilen.

Frontkollisjon i Fræna igår kveld

To personer ble lettere skadd i en trafikkulykke på Sylte i Fræna kommune.

To biler frontkolliderte, og førerne av begge bilene ble fraktet til sjukehus i Molde. Der ble det konstatert at de er lettere skadd.

Politiet vet foreløig ikke noe om årsaken til ulykka som skjedde like etter klokka 19.

Edvard Munch satte prisrekord / Munch art still hot


Utenlandske kjøpere presset prisen opp, men det ble norsk kjøper da
Edvard Munchs Vampyr gikk under hammeren i går kveld.


Det brøt ut applaus da auksjonarius Hans Richard Elgheim i går kveld - etter 5 og ett halvt minutt budrunde - kunne klubbe inn Vampyr til 11.8 millioner kroner, og dermed innkasserte internasjonal auksjonsrekord for et grafisk verk av Edvard Munch.

Det var Sparkebankstiftelsen DNB Nor som kjøpte Vampyr for svimlende 11.8 millioner kroner.
Etter at kjøpet var klubbet inn, skjedde det uvanlige i en slik sammenheng - kjøperen kom opp og meldte seg. Anders Bjørnsen fra Sparebankstiftelsen DNB Nor var stolt av kjøpet:
- 11,8 millioner er en stiv pris, men vi mener det er verdt det.
- Hvorfor er det verdt det?
- Dette er et så bra trykk at det bør komme offentligheten til gode, og ikke havne i en privat samling. Så vi har kjøpt det for å vise det frem til flest mulig, sier Bjørnsen.
Pikene på broen økte mest

Hvor det skal henge avsløres ikke foreløpig, men det blir på et offentlig sted.
Det trykket som økte mest i pris i løpet av gårsdagens auksjon, var en kolorert versjon av Pikene på broen - eller som det helt presist het: ”På broen. Et fargelitografi med rik håndkolorering.”

Solgte for 55 millioner
For to år siden satte Grev Wedels auksjoner prisrekord da de solgte en utgave av Madonna for 5 millioner kroner. I går gikk en ny Madonna for 7 millioner.
Det ble solgt Munch-bilder for ca 55 millioner kroner i går, og auksjonarius Hans Richard Elgheim fant ikke ord for å beskrive opplevelsen bare noen sekunder etter at hele auksjonen var over.

SKUFFELSEN: Det eneste maleriet på auksjonen, 'Andreas leser', innfridde ikke prisforventningene i går kveld.

- Dette er over alle grenser. Noen ganger blir vokabularet for dårlig. Jeg har ikke noe ord for det, jeg er bare overlykkelig. Dette er et fantastisk gjennombrudd for Norge. Det er ingen tvil om at vi nå kan selge Munch. Det er utlendinger som melder seg på, og vi kunne tilby de beste trykkene som har vært framme på mange mange år. De står i kø fra hele kloden for å by på dette her. Så kom ikke her og si at vi ikke kan selge Munch like godt i Norge som i andre land.

- Men det ble en norsk kjøper på Vampyr II?
- Ja, men det var en hel rekke såkalte underbiddere fra andre land som var med på å presse opp prisen til det den ble.
- Er du overrasket eller hadde du forventet en sånn pris?
- Jeg hadde absolutt ikke forventet det. Jeg visste at det var et stort potensial her, kanskje opptil 8 eller 10 millioner, men ingen kunne gjettet at det skulle bli så bra, sier han, og legger til:

- Madonna gikk for 7 millioner. Det er rekord på rekord. Jeg ønsket meg 50 millioner totalt for to auksjoner. Nå har vi solgt for 55 millioner bare i dag. Det er helt fantastisk, sier Elgheim.
Maleriet skuffet

Den største skuffelsen for auksjonarius i går kveld, var at det eneste maleriet på auksjonen, "Andreas leser", ble solgt for langt mindre enn forventet. Maleriet hadde en prisvurdering på 5 til 7 millioner kroner, men fikk bare inn bud på 4 millioner.
_____________________________________________________English version
Munch art still hot
Another piece of Norwegian artist Edvard Munch's work fetched a record price this week, setting off applause at an auction in Oslo.

Munch's lithograph Vampyr II sold for NOK 11.8 million (about USD 2.1 million at current exchange rates). That also may set a world record for graphic works in general.
Munch's Vampyr II had been appraised at NOK 5 million, but bidding was spirited at Grev Wedels Plass Auction's annual Munch auction in Oslo's Gamle Logen.
It ended up going for more than twice that, more than the last known graphic record set in 1990 when Pablo Picasso's Minotauromachie sold for around 2 million Swiss francs, or NOK 11 million.

Aksel Lund Svindal operert fire timer i natt

Aksel Lund Svindal(25) ble operert i over fire timer på sykehuset i Vail i natt.
(foto:Krister Sørbø/www.kristerfoto.com)

 
Tre nesebrudd, et kjevebrudd og et svært dypt kutt i baken, var de alvorligste skadene, iflg landslagstrener Marius Arnesen, som nettopp uttalte seg på TV2s Nyhetskanalen . I tillegg var han mørbanket etter at han landet på ryggen etter en 50 meters luftferd i det fryktete hoppet på slutten av Beaver Creeks utforløype.

Verdenscuplederen ble lagt i full narkose og legene opererte alle skadene på en gang. Ingen kan si noe før Lund Svindal våkner, men alt tyder på at operasjonene har gått bra.

- Dette har vært en utrolig røff dag for Aksel og for hele laget, sier landslagstrener Marius Arnesen.
____________________________________________
Svindal operation after fall

Alpine skiing star Aksel Lund Svindal had an operation for a broken nose and gashed buttock after a nasty fall during downhill training in Beaver

The 24-year-old will be unable to compete in the four World Cup races there this week, and it is uncertain how long he will need to recuperate.

The Norwegian fell at high speed just before the finish line, breaking his nose, cutting his face and losing several teeth. He also has a 12-13 centimeter (5-inch) gash in his left buttock after landing on his ski.

- Livsfarlige veier i dag


Vegvesenet frykter at risikoen for trafikkulykker vil øke på veiene i dag.

I tillegg til at det er forventet at veitrafikken vil øke på grunn av togstans, er det også meldt om snøvær.

LES: Togkaos på jernbanestasjonen

Seksjonsleder Tore Bråten i Statens vegvesen oppfordrer folk til å være svært forsiktige og beregne god tid.

Ekstra salting
Bråten frykter været som er på vei inn i området som er rammet av togstansen.
- Forholdene på veiene kommer til å bli vanskelig, sier han.
Vegvesenet har bestilt ekstra drift med salting på veiene E16 fra Hønefoss, på E18 gjennomgående og på riksvei 23 og riksvei 167.

- Vanskelig dag på veiene
Når togene ikke går, øker trykket på veiene.
- Togstansen og værforholdene vil føre til svært lange køer på E18, sier Bråten.

Han oppfordrer folk til å være forsiktige.
- Det er en situasjon vi kjenner igjen fra tidligere togstanser. Alle må beregne god til i dag, sier Bråten.

Oppfordringen er herved gitt: Kjør alltid etter vær- og føreforholdene. Vi har ingen liv å miste.

tirsdag 27. november 2007

Edvald Boasson Hagen ble kontaktet dagen etter T-Mobile exit


Det får VG Nett bekreftet av nordmannens rådgiver, Birger Hungerholdt. - For oss er ikke dette noen stor bekymring.


En halvtime etter pressemeldingen fra T-Mobile, fikk vi en melding fra et annet ProTour-lag. Men Edvald satser videre på laget han har signert for, og vi tar dette helt rolig, sier Hungerholdt.Han ønsker ikke å navngi laget som tok kontakt i dag. Tidligere har imidlertid både CSC og Credit Agricole vist interesse for Boasson Hagen.

Keiserens nye tog

"I reell mangel av argumenter for høyfartstog henfaller Jon Hamre, leder i Høyhastighetsringen, til usakligheter og angrep på Fremskrittspartiet når han konfronteres med fakta.

Frp ønsker kraftig økte investeringer i dagens jernbane med fokus på frekvens og kvalitet i tettbefolkede områder, og styrking av godstransport over lange avstander. Sammen med storsatsingen på effektive, sikre og miljøvennlige veier foreslo Frp nylig dette i Stortinget, men ble nedstemt."

Debattinnlegg i Aftenposten av Per Sandberg, 1. nestformann Frp - les resten av innlegget her i Aftenposten

Vogntog i bergveggen på Rv 78 ved Kviting i Leirfjord

Svært glatt på veiene.
Et vogntog mistet veggrepet og dundret i bergveggen på RV 78 ved Kviting i Leirfjord.
Føreren klaget over smerter i ryggen og ble sendt til sykehuset i Sandnessjøen for sjekk.
Trafikkuhellet skjedde onsdag formiddag og veien var stengt mens bilbergingen pågikk.

Såpeglatt

Det er veldig glatt på veiene. En polskregistrert trailer som kom til stedet, gled delvis ut av vegbanen og ødela autovernet på stedet.

Oprah + Obama = sant


Barck Obama, hans kone Michelle og Oprah Winfrey under en innsamlingsmiddag i høst.
( Foto: REUTERS )


Oprah Winfrey er noe av det mest populære amerikansk TV kan by på. Denne populariteten vil hun bruke til å støtte Barack Obama.

Det er ikke ukjent at hun er en av Obamas tilhengere. Allerede i september arrangerte hun en innsamlingsmiddag for Obama-kampanjen. Men nå går hun ett skritt videre og reiser på valgkampturné sammen med Obama.

Oprah Winfrey er ikke bare kjendis nummer en på dagtid. Hun er en forretningskvinne med et helt spekter av Oprah-produkter. New York avisen Daily News spør seg nå om den ultradyktige selgeren Oprah klarer sin største oppgave som selger noen gang.

I morgen kommer vinteren til Oslo


Onsdag morgen kan det bli snøkaos i hovedstaden.

- Det er ventet snø inn over Østlandet på morgenkvisten onsdag. Enkelte plasser kan det kanskje komme 10 centimeter med snø, sier meteorolog Roar Teigen ved Storm Weather Center til Nettavisen.

Også i Oslo er det ventet snø, noe som vil være det første store snøfallet der i år.

- Dette kan sikkert skape litt problemer i trafikken, sier Teigen.

Sjekk været der du bor:
SUPERSØK: Været 700.000 steder - NÅ

Her kan du lese mer om hvem som er ansvarlig for brøyting og strøing i Oslo?

Alkoholforbruket mot ny rekord i Norge


Nordmenn drikker som aldri før.

Nok et år går vi mot ny rekord i alkoholforbruket.

Siden 1990-tallet har nordmenns alkoholforbruk økt fra år til år. Nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) tirsdag viser at vi går mot ny rekord også i år.

Så langt i år har brennevinssalget økt med 3,4 prosent, vinsalget med 4,4 prosent og rusbrussalget med 9,8 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Ølomsetningen er den eneste som holder seg relativt konstant. 

Bremanger kommune har investert 340 mill gjennom Terra

Bremanger kommune har investert langt meir pengar gjennom Terra, enn det som tidlegare har kome fram i media.

Ordførar Kåre Olav Svarstad sa på eit kommunestyremøte tysdag ettermiddag at kommunen har investert 340 millionar kroner. Tidlegare har det vore sagt at investeringane var på 170 millionar. 100 av desse millionane er "trygge" investeringar i sparebankane.

Wassum Investment Group seier verdien av investeringane så langt har gått ned med nær hundre millionar kroner.

Særleg investeringane i amerikanske obligasjonar har gått kraftig ned dei siste månedane.
Samarbeid

Kommunen vil no samarbeide med Vik, dei fire nordlandskommunane og Haugesund om advokathjelp og rådgjevarar. I morgon skal representantar for kommunane møtast i Oslo.

Ordføraren i Bremanger, Kåre Olav Svarstad, seier dei aldri meir skal handle med Terra.

- Eg stolar ikkje lenger på nokon, seier han.

Dei har no eit fokus på dei eksterne problema, og skal ta opp interne problem i kommunen på eit seinare tidspunkt.

Flere til sykehus etter frontkollisjon i Telemark

En varebil og en personbil kolliderte front mot front. Ulykken skjedde tirsdag ettermiddag.
Flere personer skal være kjørt til Kongsberg sykehus, men ingen skal være alvorlig skadet.
Det er uklart hva som var årsaken til ulykken.

Jeg kommer tilbake med flere detaljer så fort det kommer.

Sjåføren har ansvaret mener Trygg Trafikk


Navarseter og Søfteland, her fra åpningen av nye E39,
uten midtrekkverk som sikkherhetsbuffer mot frontkollisjoner.


Trygg Trafikk meiner bilførarane sjøve må ta ansvaret for å halde seg på vegen.

I går klagde langtransportsjåførar på Vegvesenet, som dei meiner gjer ein for dårleg jobb på vintervegane.

Fylkessekretær Erik Hartmann i Trygg Trafikk meiner folk må bli flinkare til å tilpasse farten etter forholda for å unngå alle utforkøyringane.

- Vi lever no eingong i eit land der føret kan bli vanskeleg, og vi kan ikkje vente at dette blir ordna straks, seier Hartmann. Han trur ikkje vi kjem langt med å skulde på andre.

- Sjåføren må tilpasse farten etter forholda. Blir vêret og føret for ille, får ein heller stoppe. Eg veit at dei som køyrer lastebil har eit stort tidspress, men liv og helse må komme i første rekkje, seier fylkessekretæren i Trygg Trafikk.

Selvsagt har også Statens Vegvesen et ansvar i å gjøre en skikkelig jobb i forhold til det ansvaret de har til å strø og salte etter sine retningslinjer de er satt til å forvalte. Men jeg er selvsagt enig med Trygg Trafikk, at også vi som sjåfører har et ansvar å tilpasse kjøringen etter kjøreforholdene.

Sperra vegen ved Magnhildskaret, rv 614


Sperra vegen ved Magnhildskaret

Ein semitrailer sperra riksveg 614 på Florøsida av Magnhildskartunnelen i nesten tre timar midt på dagen tysdag.

Semitraileren var på veg opp då han måtte stoppe for ein bil som kom nedover. Då han skulle vidare, kom han ikkje i gang igjen.

Redningsbil kom frå Nordfjordeid, og litt før klokka eitt var vegen open igjen.

Det var glatt på staden, opplyser politiet.

Normal trafikk i Romsdalen på E136

E136 er open igjen i Brustaulia øvst i Romsdalen etter at eit vogntog frå Litauen blei ståande fast tysdag formiddag.

Vogntoget måtte ha bergingsbil for å komme seg vidare, og det tok tid å skaffe bankgaranti.

Regning på 12 milliarder årlig for klimaløfter

Det vil koste 12 milliarder kroner årlig å holde regjeringens løfte om at Norge skal bli klimanøytral. Det viser nye regnestykker fra finansminister Kristin Halvorsen.
- Det høres jo helt vilt mye ut for de aller fleste av oss, men når vi ser på et stort statsbudsjett så er ikke 12 milliarder kroner en avskrekkende regning, sier finansminister Kristin Halvorsen.
- Vi kan få til en klimaomlegging og vi har råd til å betale.

Klimaregningen kom frem da finansministeren holdt en presseorientering tirsdag sammen med statsministeren og miljøvernministeren. De tre leder Norges delegasjon under de internasjonale klimaforhandlingene som starter på Bali i begynnelsen av desember.

I vår lovet statsministeren at Norge på egen hånd skal redusere de globale utslippene av klimagasser tilsvarende 100 prosent av egne utslipp innen 2050. De nye beregningene fra finansdepartementet viser hva løftet vil koste.

Regnestykket er basert på en kvotepris på 200 kroner per tonn, samt at utslippene i Norge fortsetter som i dag. Tallet forutsetter også at en ny global avtale tillater land å kjøpe 50 prosent av klimareduksjonene via kvotekjøp i andre land.

- Norge ønsker en avtale med konkrete og forpliktede utslippsreduksjoner hvor også land som Kina og India er med, sier statsminister Jens Stoltenberg.

- Vårt bidrag i forhandlingene er å være pådrivere slik vi har vært i tidligere klimaforhandlinger. Og så skal vi vise vilje til å betale for egne utslippsreduksjoner, men også å betale for u-landenes reduksjoner fordi klimaproblemene er skapt av den rike verden.

Interresant å legge merke til finansminister Kristin Halvorsens kommentar ang. kostnadene:
- men når vi ser på et stort statsbudsjett så er ikke 12 milliarder kroner en avskrekkende regning.

Jeg er helt enig med finansministeren i dette.

Dette er SKAMMELIG!
Med et mindre beløp enn dette - ca 8-9 milliarder kr som en engangs invistering, ville man kunne satt ut midtrekkverk på ca 1200 km på våre mest trafikkerte stamveier og riksveier, der trafikken er over 8.000 ÅDT og har en fartsgrense over 80 km/t.
Dette ville ha spart ca 55 menneskeliv hvert år i frontkollisjoner/møteulykker. Alt regjerningen med Kristin Halvorsen og Liv Signe Navarsete får til ÅRLIG er for i år 9 km midtrekkverk og for neste år 10 km.

Les mer - klikk her.
Gir ikke fra seg oljepenger

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) sier det er bra at samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) tenker stort, men vil ikke gi regjeringskollegaen mer penger til vei og bane.

Spansk Parques Reunidos kjøper TusenfrydEt spansk parkselskap kjøper Tusenfryd. Og prisen? 383 millioner kroner.

Parques Reunidos, et av Europas ledende operatørselskaper av fornøyelsesparker, kjøper Tusenfryd.

Selskapet har inngått avtale om kjøp av 90,2 prosent av aksjene i Tusenfryd for 29 kroner per aksje.

Nummer 28 i rekken
– Tusenfryd får en sterk industriell eier som kan utvikle parken videre, sier administrerende direktør Linda Bernander Silseth i Tusenfryd i en pressemelding.

Tusenfryd går inn som nummer 28 i rekken av parker eid av det spanske selskapet. Fra før har selskapet både tema- eller fornøyelsesparker, natur- og dyreparker og vannparker.

Parques Reunidos har opparbeidet en sterk posisjon i Spania, Belgia, Norge, Danmark, Frankrike, Italia, Storbritannia , Argentina og USA.

Dette er ikke den første norske parken på spanjolenes liste. I fjor kjøpte de Sommarland i Bø i Telemark.

Parques Reunidos offisielle web-sider

Kurt Nilsens gigantiske gitarhytte blir forsinket


The World Pop-Idol Kurt Nilsens cottage


- Vi har litt problemer i forbindelse med takkonstruksjonene, sier utbygger Tom Karsten Garen til BA.

Nilsen skal ifølge Bergensavisen ha gjort flere endringer på hyttetegningene, noe som skaper vanskeligheter for bygningsarbeiderne.
Venter på materialer

- Fordi taket ikke skal være flatt lenger, men ha svære, synlige tømmerstokker, venter vi på nye materialer, forklarer Garen overfor BA.

Utbyggeren har med seg rundt 20 mann, og forventer å reise gitarhytten på en uke.

Må i fengsel etter brutal slåsskamp i Jamaar-e-Ahl-e-Sunnart-moskéen


Ole Chr. Kvarme og Erling Lae fulgte fredagsbønnen i
Jamaat-e-Ahl-e-Sunnat-moskeen


De fire mennene som ble tiltalt etter slagsmålet i en moské i Oslo for halvannet år siden, må sone fra ett år til to år og tre måneder i fengsel.

To av de tiltalte mennene ble i Oslo tingrett tirsdag dømt til fengsel i to år og tre måneder. De to som ble mildest dømt, må sone henholdsvis halvannet år og ett års fengsel.

Bakgrunnen til konflikten skal være uenighet mellom 2 familier.

De dømte må i tillegg betale oppreisning på til sammen 230.000 kroner og erstatninger på nær 200.000 kroner etter det blodige slagsmålet som fant sted i Jamaat-e-Ahl-e-Sunnat-moskeen i Urtegata den 3. mars i fjor. Kniver og slagvåpen ble brukt under oppgjøret i moskeen.

19 av Kjetil Andre Aamodts OL- og VM-medaljer


Den største overraskelsen under Norwegian Wood
i 2004 var det superalpinist Kjetil Andre Aamodt som
stod for i sitt eget utdrikkningslag


Kjetil Andre Aamodts stjålne medaljer er levert tilbake «under spesielle omstendigheter». - En gledens dag! jubler pappa Finn.

I 2003 stjal innbruddstyver 19 av Kjetil Andre Aamodts OL- og VM-medaljer. Nå forteller alpinstjernen til NRK at medaljene endelig har kommet til rette gjennom flere mellommenn.

Medaljene ble i sin tid stjålet fra pappa Finn Aamodts safe.

- Dette er en gledens dag, for å si det mildt, sier Finn Aamodt til Nettavisen.

«Spesielle omstendigheter»
Han bekrefter at medaljene kom til rette via flere anonyme mellommenn.

- Ja. Medaljene ble rett og slett funnet, men jeg kan ikke gå inn på omstendighetene. Det har vi lovet han som leverte dem.

- Hvor mye betyr disse medaljene for Kjetil André?

- Jeg skjønte at han var ganske følelsesmessig knyttet til medaljene. Det ligger ganske mye hard arbeid bak disse medaljene. Når de plutselig dukket opp under spesielle omstendigheter er det klart at det er veldig moro, sier Finn.

Kjetil André Aamodt utlovte dusør da medaljene ble stjålet i 2003.

No room for Thea Andersen - aged 103Thea Andersen - aged 103 - is unable to get a spot in a nursing home, even though authorities admit she meets all the criteria for one.

Thea Andersen's family applied for a nursing home spot in September, but local authorities turned her down, saying they had no room, newspaper Bergens Tidende reports.

Neither her age, nor the fact that she can hardly see or hear, and is terrified of being alone, gives her an advantage in the queue for elderly care.

A nurse visits twice a day, apart from that Thea's two children and her two sisters have the responsibility for her care. Her sons Jonny, 63, and Hendry, 67, and sisters Sally, 83, and Ellinor, 78, do their best to be with Thea around the clock.

"We have the advantage of being retired, otherwise it would have been impossible," son Hendry told the newspaper.

"The local authority is gambling on us being here. We don't have the conscience to cut out the help as a protest," Jonny said.

Apart from her physical handicaps, the 103-year-old is in good shape, and believes hard work is the secret to her long life.

"I have been a working person, all the way. So now I think I should get some time off," Thea Andersen said.

Norway - Not quite the bestOn Tuesday Norway was edged out, but the Nordic region continues to dominate the UN list of best places to live.

The Human Development Index (HDI), which ranks and classifies living standard based on variables such as income, expected lifespan, education, and other factors, now rates Iceland as the world's best place to live.

Norway is second, followed by Australia, Canada, Ireland and Sweden. Finland is 12th and Denmark 14th. The West African nations Sierra Leone, Burkina Faso and Guinea-Bissau are in the bottom places on the UN's HDI.

The rankings are based on 2005 statistics from the 175 member nations of the United Nations, plus Hong Kong and the autonomous Palestinian areas. Afghanistan, Iraq, Somalia and 14 other nations are not included due to a lack of data.

Most countries, notably Brazil, China and India, have had a significant improvement in living standard over the past 30 years, but some countries have seen a decline.

Sixteen nations had a lower living condition index than in 1990, and in Congo, Zambia and Zimbabwe the conditions are now worse than in 1975.

Photos: Top ten

Finansdebatten foregår nå på StortingetStortinget

Møte tirsdag 27. november 2007 kl.10.00

Kart nr. 21

------------------------------------------------------

Dagsorden

1.
Finansministerens redegjørelse om stats- og nasjonalbudsjettet for 2008 i Stortingets møte 5. oktober 2007
Saksopplysninger

2.
Innstilling frå finanskomiteen om Nasjonalbudsjettet 2008 og forslaget til statsbudsjett for 2008
(Budsjett-innst. S. I (2007-2008), jf. St.meld. nr. 1 (2007-2008), St.prp. nr. 1 (2007-2008) og St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1-7 (2007-2008))
Saksopplysninger

3.
Innstilling fra finanskomiteen om skatte-, avgifts- og tollvedtak, rammetilskudd til kommunesektoren mv., tilfeldige utgifter og inntekter og statsbudsjettets kapitler som gjelder utbytte mv. for 2008
(Budsjett-innst. S. nr. 1 (2007-2008), jf. St.meld. nr. 1 (2007-2008) og St.prp. nr. 1 (2007-2008))
Saksopplysninger

4. Referatsaker


Sponheim i Venstre ser fram til å få en mindre tallsregjering ved neste valg - slik at man får større dynamikk inn i Stortinget igjen, og skjøt han inn - et bedre busjett.
For meg virker det akkurat slik Sponheim ytrer, at mange som sitter på Stortinget nettopp ønsker en større dynamikk (les show) som gjør det mer attraktivt for media å følge debatten, og dermed får representantene større spalteplass. Det siste så man når stortingsrepresentantene luktet "statsråds-blod" i forbindelse med forsvarsministerens håndtering av Afghanistan og Rosén-saken.

Jeg ser at det ikke skjer så mye når det gjelder Stortingets sjanse til å rette opp regjeringens håndtering, eller manglende vilje til å ta tak i et av de største helseproblemene og alle drapene som skjer i frontkollisjonene på våre veier.

Der virker det som om alle løvene på Stortinget sover når det gjelder de 2 drapene som skjer i gjennomsnitt HVER uke på veiene i møteulykker/frontkollisjoner, over 100 drap HVERT år.

Nå ser snart bilen rødt lysNå testes bilene som «ser» både rødt lys, andre biler og fotgjengere for deg.

Intelligente transportsystemer (ITS) gjør det mulig for biler å kommunisere med hverandre.

Toyota tester nå ut et system som går lenger. Bilen din skal kunne følge med på lysreguleringen, andre biler og ikke minst fotgjengere.

Og noen som ser i framtiden, spår at vi får autopilot i bilene om ca 15 år. Da må vi kanskje ha et bedre veisystem for å møte den framtiden?

mandag 26. november 2007

The most Famous Christmas Tree in Britain

The 61st Norwegian Christmas tree in on its way to Trafalgar Square.

Mayor of Oslo, Fabian Stang and Lord Mayor of Westminster, Carolyn Keen

In London, near the statue of Lord Nelson in Trafalgar Square, a giant Christmas tree is set up and decorated with great ceremony each year. The tree is a thank you gift from the people of Oslo, Norway. During the Second World War, King Haakon of Norway was forced into exile in England when the Germans occupied his country. Since 1947, Norway has expressed its thanks for the help of the British people by continuing to send a huge Norwegian spruce to be shared by all.

Marius Borg Høiby, HRH Princess Ingrid Alexandra and HRH Crown Princess Mette-Marit switch on the lights on the Norwegian Christmas tree in Trafalgar Square last year.

The Christmas tree became popular in England in 1841 when Queen Victoria's husband, Prince Albert, brought a Christmas tree over from Germany and put it in Windsor Castle. The Royal couple were illustrated in a newspaper standing around the Christmas tree with their children, and the tradition of decorating a tree became fashionable.

Tor B Jørgensen lettet over søknaden til Lofot-prost


Ann Helen Fjellstad Jusnes har fått tjenestebrevet og er kalt til
prost i Lofoten  av biskop Tor Berger Jørgensen.  


Med fantastisk tolkning av «Til Himmelen» ble Ann Helen Fjellstad Jusnes (51) sendt opp som leder for presteskapet i Lofoten.

Innsettelsen av Lofot-prosten, ble en vakker og varm stund. Fra Fjellstad Jusnes egen hjemmebane i Flakstad møtte Ramberg Blandakor - med blant andre dirigent Brita Falch Leutert og sangbegavelsen Ann Kristin Windstad opp. Utenom avslutningstonene av Hàndels «Messiaskoret», ble Edvard Griegs «Til Himmelen» servert som meget god og framfor alt krevende sang.

- Vet du ikke at alle i Flakstad er født til å synge, fleipet Ann Kristin Windstad med Lofotposten etterpå.

Lettet biskop
Imidlertid var det først og fremst Ann Helen Fjellstad Jusnes` kveld i Svolvær kirke. Hun var eneste søker til prostestillingen og sa ja etter at hun hadde fått midlertidig tillatelse til å ha Flakstad som fortsatt bokommune.

- Jeg var lettet da jeg så din søknad. Med din erfaring vil du legge forholdene til rette her i Lofoten. Som medarbeider i kirken vil du være med å bære byrdene, og som leder vil du fullføre Kirstus lov, sa biskop Tor Berner Jørgensen.

Sjefen for Lofast - fastlandsforbindelsen i Lofoten

Einar Karlsen har vært prosjektleder for Lofoten Fastlandsforbindelse.

- Et panorama i dramatisk natur, sier prosjektlederen sjøl om landskapet som Lofast pløyer seg gjennom.

Einar Karlsen har jobbet tjue år med vei, og den største utfordringen var Kjøpsvik-veien.

-Og der gikk tunnellen gjennom selveste nasjonalfjellet, sier Karlsen og ler. Og sikter til Stetind.
Strie strømmer

Nå er Lofast fullført, og den største utfordringen var den lengste tunnelen, den seks kilometer lange Sørdalstunnellen, fordi det rant så uendelig mye mer vatn inne fjellet enn man hadde forutsett.

Derfor ble det også høydepunktet underveis, da dagen kom da busene i tunnelen endelig kunne sprenge seg gjennom.

-Det er forresten alltid artig når det skytes gjennomslag, sier Karlsen.

Sikkerhet på alvor
Men nå, få dager før veien høytidelig skal åpnes for trafikk, trekker han spesielt frem at prosjektet er gjennomført uten personskader av noen art.

-Det har ikke vært annet enn et lite vrikk av en fot, og det er helt fantastisk. Det viser at dette med personlig sikkerhet blir tatt på alvor, sier Karlsen i et radioportrett med NRK Nordland.

400 mann har jobbet på den 30 kilometer lange veien som utgjør siste etappe Lofast; i løpet av de fem årene arbeidene har vært i gang.
Det har dryppet godt fra Lofast på entreprenører og næringsliv i Nord-Norge, fastslår Karlsen.

På spørsmål om hva som har vært særskilte utfordringer på dette veianlegget, trekker han blant annet frem hvordan entreprenørene har vært nødt til å ta seg frem med sine maskiner og utstyr i veiløse områder.

-Denne måten å rigge seg til på i slike uveisomme områder, det er en helt spesiell kompetanse. Og det har vi flere som er svært dyktige på nordaførr.

HØR: Reporter Billy Jacobsen i samtale med Einar Karlsen Hør Lofast-sjefen

Ungdomsbråk i Paris


Paris sommeren 2006

Det er nye sammenstøt mellom politi og ungdommer i en av Paris´ nordlige forsteder i kveld.
Ungdommene har angrepet rundt 100 politifolk med kinaputter.

Politiet har svart med med tåregass og har skutt fargeampuller mot bråkmakerne for å kjenne dem igjen. Foreløpig er en politibil og en søppelbil påtent.

Etter bråket i den samme bydelen sist natt, har president Nicholas Sarkozy bedt ungdommene om å roe seg, men tilsynelatende forgjeves.

Bråket begynte i går kveld etter at to ungdommer på 15 og 16 år omkom da motorsyklen deres kolliderte med en politibil. Politifolkene i bilen sier motorsyklen kjørte inn i siden på politibilen da den var ute på rutinemessig patruljering og at de to på motorsyklen kjørte uten hjelm.

Ungdommene som så ulykken, beskyldte politiet for å ha stukket fra stedet.
I dag har en dommer bedt politiet sette igang etterforskning for uaktsomt drap mot politifolkene
Etter ulykken i går kveld utviklet urolighetene seg, og situasjonen roet seg først etter seks timer.

Ifølge politifolkenes fagforening skjøt ungdomsgjenger blant annet mot politiet, satte fyr på 30 biler og brøt seg inn i forretninger og leiligheter.

Rundt 25 politifolk og en brannmann ble skadet.

Overfall ga luktfri hverdag


Etter et overfall for snart 3 år siden
mistet Geir Tangstad Holdal
lukt- og smaksansen(foto:NRK)


- Jeg kan ikke lukte eller smake hvordan maten smaker og må alltid være ekstra nøye med ferskvarene og holdbarhetsdatoene, forklarer Geir Tangstad Holdal. En luktfri hverdag krever visse sikkerhetsrutiner som andre slipper å ofre en tanke på.

De fleste av oss tar sansene våre som en stor selvfølge, helt til den dagen de blir svekket eller borte. - For meg var det veldig rart å oppdage at luktesansen var borte,  etter ca 3 uker da jeg hadde kommet mer til meg selv, etter overfallet. I tiden som fulgte merket jeg at alt av mat smakte litt merkelig. Smaken var så og si borte. Bare de smakene vi registrerer med tungen var tilstede. -Mye av det jeg før likte smaker veldig annerledes.  -Jeg kan kjenne grunnsmakene søtt, surt, bittert og salt, men mye av nyansene er borte.
-Det kan selvsagt være litt upraktisk i hverdagen å ikke kunne orientere seg etter lukter, men jeg har lært meg å leve med dette, forklarer Geir.

Hvorvidt nervene som styrer lukt- og smaksansene ble kuttet eller ligger i klem etter ulykken, vet han ikke. Det siste alternativet kan nemlig med årene gjøre det mulig å gjenvinne noe av luktesansen, iflg. nevrologene. Avkuttede nerver, derimot, er ikke reparerbare.

-At tap av luktesans også kan ha mer alvorlige konsekvenser fikk jeg erfare en dag ca. 4 uker etter overfallet. - Jeg var hjemme og skulle lage meg popcorn - pga av svimmelhet og store hodesmerter etter overfallet, var det ofte at ting ble glemt i korte tider. Og kasserollen som var satt på platen med olje i -til oppvarming ble glemt av. Heldigvis kom jeg på kasserollen like før det tok fyr, men da var kasserollen helt svart og ødelagt. Jeg kjente altså ikke røyklukten som spredde seg i leiligheten, men heldigvis har jeg en hund, og han ble urolig. Og det gjorde at jeg kom på kasserollen før det var for sent.

Heldigvis er det fortsatt én ting som smaker like godt: Is, sjokolade og kake!

Front-mot-frontkollisjon på Væresletta

Tre personer er sendt til St. Olavs Hospital etter en front-mot-front-kollisjon på fylkesveg 950 mellom Ranheim og Hommelvik.

Det var to personbiler som kolliderte, og ulykka skjedde da den ene bilen kom over i feil kjørefelt på gamle E6. To kvinner på 46 og 39 år, og en 47 år gammel mann ble sendt til sykehus. Det er ennå ukjent hvor hardt skada de tre er. Politiet fikk melding om ulykka i 15.30-tida. Det var i en periode store køer på ulykkesstedet, men vegen er nå åpen igjen.

Sveriges eldre jobber mest

Sverige har den i särklass högsta sysselsättningen bland äldre i Europa. Närmare 70 procent av alla i åldersgruppen 55-64 år arbetar, visar siffror från EU-kommissionen. Snittet för EU är 43,5 procent.

En orsak bakom Sveriges tätposition är sysselsättningsnivån bland kvinnor, som ligger på 67 procent. I Belgien ligger den siffran på 23, i Storbritannien på 49 och i Finland på 54,3 procent.

Kommissionen berömmer också Sverige för insatserna att vidareutbilda äldre och gynna ett aktivt åldrande.

Dette melder Sveriges TV idag.

"Mind the Gap" – og ikke titt på brysteneEn kvinna har fått sparken från jobbet som utropare i Londons Tunnelbana efter att hon använt sin röst i mindre seriösa sammanhang.

"Kan passageraren i röd tröja som låtsas läsa tidningen men som egentligen tittar på den där kvinnans bröst vara vänlig att sluta. Du lurar ingen, ditt smutsiga pervo."

Så uttryckte sig Emma Clarke, 36, – utropare på tunnelbanan i London. Men inte på jobbet, utan på fritiden, rapporterar Reuters.

Med samma lena och lugna röst som hon använder för att upplysa passagerare om att "mind the gap" – se upp för avstådet mellan plattform och tåg – har hon spelat in uppmaningar till amerikanska turister att tala tystare och berättat för sudoku-lösare att de inte är bättre än vanliga korsordsläsare.

Ljudfilerna har sedn lagts upp på hennes egen webbsida var tänkta som ett skämt, men hennes arbetsgivare hade svårt att se humorn i det.

Hør på lydopptakene her.

Arrestert for teddybjørnen Mohammed

En britisk barneskolelærer er arrestert i Sudan for å ha fornærmet islam. Læreren har latt sine sjuåringer kalle klassens teddybjørn Mohammed, iflg NTB

Kollegene til den 54 år gamle Gillian Gibbons fra Liverpool sier til nyhetsbyrået Reuters at de frykter for hennes sikkerhet etter meldinger om at grupper av unge menn hadde samlet seg utenfor politistasjonen der læreren holdes.

Lærerne ved skolen hun arbeider på i Khartoum forteller at hun lot elevene bestemme navnet på teddybjørnen. Det hele var ledd i et skoleprosjekt.

Gibbons ble arrestert søndag etter at foreldre hadde klaget til undervisningsdepartementet. Skolens rektor Robert Boulos sier læreren er siktet for blasfemi.

Carl Bildts taushet om Russland er pinlig


Det er utrolig pinlig, sier sosialdemokraten Urban Ahlin.

Den svenske regeringen får nå kritikk av opposisjonen for sin taushet om den russiske regeringens kraftige angrep på opposisjonen like før parlamentsvalget.

– Det er utrolig pinlig, sier sosialdemokraten Urban Ahlin.
Trots den ryska regeringens mycket hårda angrepp på oppositionen i veckoslutet, där bland andra förre schackvärldsmästaren Garri Kasparov och den förre vice premiärministern Boris Nemtsov greps, har den svenska regeringen inte kommenterat det inträffade.

Det enda som liknar en officiell reaktion är utrikesminister Carl Bildts kommentar på den egna bloggen. Där skriver han att "tendenserna är mycket oroande". Huruvida detta är Bildt personliga uppfattning eller regeringens framgår inte.

Socialdemokraternas utenrikspolitiske talsmann Urban Ahlin er svært kritisk til Carl Bildt.

Nå har Kina egne bilder fra månenChang'e 1

Kinas månsond Chang'e 1 har skickat hem fotografier av månens yta. Premiärminister Wen Jiabao kallar expeditionen för en stor framgång.

Efter en dryg månad i rymden skickade månsonden Chang'e 1 tidigt på måndagsmorgonen hem fotografier från månens yta.

"Den totala framgången för vårt lands första månexpedition är ett viktigt steg för att göra Kinas tusenåriga dröm om att nå månen till verklighet", sa landets premiärminister Wen Jiabao när han besökte rymdkontrollen och tittade på bilderna.

Samtidigt passade Sun Laiyan, chef för Kinas rymdprogram, på att tona ned landets påstådda ambitioner att skicka en människa till månen.

"Vi har inga sådana planer. Jag har hört utländska rapporter om att Kina ska ha en människa på månen 2020, men det är inget jag känner till. Men jag är övertygad om att det kommer hända en dag", sa han på presskonferensen.

Det övergripande målet för Chang'e 1 är att förbereda en ny kinesisk rymdtur, planerad till 2012. Den gången är ambitionen att sätta ned en obemannad farkost på månens yta.


The Moon Goddess

Waiting, she finds her silk stockings
soaked with the dew drops
glistening on the marble steps.
Finally, she is moving
to let the crystal-woven curtain fall
when she casts one more glance
at the glamorous autumn moon.

Li Bai, aka Li Po (701-762)
An Imperial Concubine Waiting at Night

Shoppingfest på nettet - Cyber MondayDen amerikanska shoppingfesten fortsätter – på internet.
Cyber Monday är här.

Efter fredagens shoppingfest i butikerna (Black Friday) är tanken att trötta Thanksgiving-firare i dag, måndag, ska logga in på datorn och fortsätta köpfesten på internet.

Cyber Monday fick sitt namn 2005 men har redan blivit en tradition bland USA:s internetbutiker. Enligt National Retail Federation väntas cirka 75 procent av de företag som har försäljning på nätet erbjuda speciella rabatter under måndagen.

"Cyber Monday är en kick-off för julhandeln på nätet. Men det är inte den största handelsdagen på nätet ännu", säger Ellen Davis på National Retail Federation till CNN.

På nyhetene nå fortelles det også at vi i Norge kommer til å bruke over 1 milliard på årets julebord.

Fra Ikeas internettsider i USA:

Avoid the lines... shop over the phone!

Black Friday (11/23) through Cyber Monday (11/26) IKEA Direct will offer a special promotion. During this period when you shop over the phone you will receive 15% off your order*. This offer is only valid through IKEA Direct by calling 1.800.434.IKEA

This offer is only valid on in stock merchandise, sorry no rain checks. This offer is not valid with the use of any other promotion. *Minimum purchase of $300


Heia Torbjørn Løkken - Heia Biri


Torbjørn Løkken har vunnet
sin største seir, LIVET


I 1987 vant Torbjørn Løkken (44) VM-gull i kombinert i Oberstdorf. ”Biri-ekspressen” ble rikskjendis, og alle vil ha en bit av den fantastiske idrettsgutten med det gode smilet.

To år senere la han opp, og snart begynte han å misbruke alkohol. Han ble sykepleier, og fikk tak i sterke medikamenter, som han også misbrukte. Til slutt prøvde han heroin. I nesten 15 år slet han med rusmisbruket, før han endelig klarte å komme seg ut av det.

- Det er litt av en vei å gå, fra å få gullmedalje rundt halsen, og bli hyllet av en hel nasjon og skiverden, til å sitte der med sprøyta i armen, forteller Løkken til Dagbladets sportsmagasin. De har fulgt ham på veien ut av rushelvetet.

– VM-gullet henger veldig høyt, men det kan ikke sammenlignes med det jeg innkasserer nå. Den seieren jeg drar i havn her, medaljen som heter rusfri, er større, sier Løkken til Dagbladets bilag

For en måned siden kom han hjem til Biri etter ett år på rehabilitering, og på fredags kveld var Torbjørn Løkken hos Grosvold på NRK1, et gripende møte ble det.