onsdag 28. november 2007

Edvard Munch satte prisrekord / Munch art still hot


Utenlandske kjøpere presset prisen opp, men det ble norsk kjøper da
Edvard Munchs Vampyr gikk under hammeren i går kveld.


Det brøt ut applaus da auksjonarius Hans Richard Elgheim i går kveld - etter 5 og ett halvt minutt budrunde - kunne klubbe inn Vampyr til 11.8 millioner kroner, og dermed innkasserte internasjonal auksjonsrekord for et grafisk verk av Edvard Munch.

Det var Sparkebankstiftelsen DNB Nor som kjøpte Vampyr for svimlende 11.8 millioner kroner.
Etter at kjøpet var klubbet inn, skjedde det uvanlige i en slik sammenheng - kjøperen kom opp og meldte seg. Anders Bjørnsen fra Sparebankstiftelsen DNB Nor var stolt av kjøpet:
- 11,8 millioner er en stiv pris, men vi mener det er verdt det.
- Hvorfor er det verdt det?
- Dette er et så bra trykk at det bør komme offentligheten til gode, og ikke havne i en privat samling. Så vi har kjøpt det for å vise det frem til flest mulig, sier Bjørnsen.
Pikene på broen økte mest

Hvor det skal henge avsløres ikke foreløpig, men det blir på et offentlig sted.
Det trykket som økte mest i pris i løpet av gårsdagens auksjon, var en kolorert versjon av Pikene på broen - eller som det helt presist het: ”På broen. Et fargelitografi med rik håndkolorering.”

Solgte for 55 millioner
For to år siden satte Grev Wedels auksjoner prisrekord da de solgte en utgave av Madonna for 5 millioner kroner. I går gikk en ny Madonna for 7 millioner.
Det ble solgt Munch-bilder for ca 55 millioner kroner i går, og auksjonarius Hans Richard Elgheim fant ikke ord for å beskrive opplevelsen bare noen sekunder etter at hele auksjonen var over.

SKUFFELSEN: Det eneste maleriet på auksjonen, 'Andreas leser', innfridde ikke prisforventningene i går kveld.

- Dette er over alle grenser. Noen ganger blir vokabularet for dårlig. Jeg har ikke noe ord for det, jeg er bare overlykkelig. Dette er et fantastisk gjennombrudd for Norge. Det er ingen tvil om at vi nå kan selge Munch. Det er utlendinger som melder seg på, og vi kunne tilby de beste trykkene som har vært framme på mange mange år. De står i kø fra hele kloden for å by på dette her. Så kom ikke her og si at vi ikke kan selge Munch like godt i Norge som i andre land.

- Men det ble en norsk kjøper på Vampyr II?
- Ja, men det var en hel rekke såkalte underbiddere fra andre land som var med på å presse opp prisen til det den ble.
- Er du overrasket eller hadde du forventet en sånn pris?
- Jeg hadde absolutt ikke forventet det. Jeg visste at det var et stort potensial her, kanskje opptil 8 eller 10 millioner, men ingen kunne gjettet at det skulle bli så bra, sier han, og legger til:

- Madonna gikk for 7 millioner. Det er rekord på rekord. Jeg ønsket meg 50 millioner totalt for to auksjoner. Nå har vi solgt for 55 millioner bare i dag. Det er helt fantastisk, sier Elgheim.
Maleriet skuffet

Den største skuffelsen for auksjonarius i går kveld, var at det eneste maleriet på auksjonen, "Andreas leser", ble solgt for langt mindre enn forventet. Maleriet hadde en prisvurdering på 5 til 7 millioner kroner, men fikk bare inn bud på 4 millioner.
_____________________________________________________English version
Munch art still hot
Another piece of Norwegian artist Edvard Munch's work fetched a record price this week, setting off applause at an auction in Oslo.

Munch's lithograph Vampyr II sold for NOK 11.8 million (about USD 2.1 million at current exchange rates). That also may set a world record for graphic works in general.
Munch's Vampyr II had been appraised at NOK 5 million, but bidding was spirited at Grev Wedels Plass Auction's annual Munch auction in Oslo's Gamle Logen.
It ended up going for more than twice that, more than the last known graphic record set in 1990 when Pablo Picasso's Minotauromachie sold for around 2 million Swiss francs, or NOK 11 million.

Ingen kommentarer: