mandag 26. november 2007

Tips for tryggere vinterkjøring


I tillegg til trygge trafikkmiljøer er det viktig å avpasse
kjørestilen til kjøreforholdene


Det har vært ekstreme kjøreforhold de siste ukene, med svært glatte veier og mange ulykker som resultatet av dette.

Hva kan vi som trafikanter gjøre for å være best mulig forberedt?

Det viktigste for å komme gjennom vinteren uten uhell er å avpasse kjørestilen til kjøreforholdene.
Men også godt utstyr er avgjørende for trygg kjøring på snø- og isdekte veier. Er du for eksempel klar over at vinterdekkene bør skiftes etter 4-5 år fordi gummien blir stiv?

Selv om mønsteret holder godt over minstemål, bør du kanskje vurdere å spandere nye vinterdekk – det er en rimelig investering i forhold til hva det gir av trygghet. Gummien i vinterdekkene blir nemlig stiv med årene. Det fører til at veigrepet blir vesentlig forringet. Og hvis du kjører med pigger, er det liten hjelp i dekk der mange av piggene er blitt borte.

Klargjort for vinterforhold?
Du må selvfølgelig også sjekke at frost- og vindusspylervæsken tåler lave temperaturer og at det er nok olje i motorsystemet før kulda setter inn. En bilmotor bruker nødvendigvis litt olje, og når du skifter eller fyller på anbefaler vi at du bruker syntetisk olje av beste kvalitet. Da sikrer du at bilen starter lett, også ved høye minusgrader. Du blir ekstra trygg dersom du tar en tur innom ditt bilverksted for å sjekke bilen før vinteren.

Defensiv kjørestil

En defensiv kjørestil er trygt og økonomisk – og det er spesielt viktig ikke å foreta raske forbikjøringsmanøvrer, hard nedbremsing og brå girskift på veier dekket av snø- og is. Ta hensyn til kjøreforholdene og husk spesielt at bilen trenger vesentlig lenger distanse for å bremse ned. Hvis du har automatgir lønner det å koble inn vinterprogrammet hvis det er fare for at bilen skal begynne å spinne.

Før du kjører av gårde, kan det være en fordel å foreta en bremsetest for å finne ut hvor glatt det er. Husk bare å sjekke om det er noen bak deg først! Det er spesielt viktig å kjøre forsiktig på broer og veier med skyggepartier. Der kan det være glatt selv om veien rundt er fri for is og snø. Det er ikke lenge siden det skjedde en ulykke i Flåm med drap som resultatet av en 
frontkollisjon. Du kan lese mer her.

Hvis det har falt mye snø, må kanskje selv de beste vinterdekkene gi tapt. Da er det lurt å ha ”Autosocks” i bagasjerommet. De er lette å tre på dekkene og sørger for at du kommer videre.

Dersom bilen starter å slingre på en snødekt vei, skal du ikke bråbremse. Press clutchen inn (det gir hjulene mer svingkraft), vri rattet i motsatt retning og brems lett.

Vær nøye med å børste og skrape is både fra bilen og vinduene før du starter kjøreturen. Ved å sette på klimaanlegget kan du hindre at bilrutene dugger. Sørg for at også taket er fritt for snø, da snøen kan gli nedover frontruten og hindre sikten.

Ingen kommentarer: