mandag 26. november 2007

Overfall ga luktfri hverdag


Etter et overfall for snart 3 år siden
mistet Geir Tangstad Holdal
lukt- og smaksansen(foto:NRK)


- Jeg kan ikke lukte eller smake hvordan maten smaker og må alltid være ekstra nøye med ferskvarene og holdbarhetsdatoene, forklarer Geir Tangstad Holdal. En luktfri hverdag krever visse sikkerhetsrutiner som andre slipper å ofre en tanke på.

De fleste av oss tar sansene våre som en stor selvfølge, helt til den dagen de blir svekket eller borte. - For meg var det veldig rart å oppdage at luktesansen var borte,  etter ca 3 uker da jeg hadde kommet mer til meg selv, etter overfallet. I tiden som fulgte merket jeg at alt av mat smakte litt merkelig. Smaken var så og si borte. Bare de smakene vi registrerer med tungen var tilstede. -Mye av det jeg før likte smaker veldig annerledes.  -Jeg kan kjenne grunnsmakene søtt, surt, bittert og salt, men mye av nyansene er borte.
-Det kan selvsagt være litt upraktisk i hverdagen å ikke kunne orientere seg etter lukter, men jeg har lært meg å leve med dette, forklarer Geir.

Hvorvidt nervene som styrer lukt- og smaksansene ble kuttet eller ligger i klem etter ulykken, vet han ikke. Det siste alternativet kan nemlig med årene gjøre det mulig å gjenvinne noe av luktesansen, iflg. nevrologene. Avkuttede nerver, derimot, er ikke reparerbare.

-At tap av luktesans også kan ha mer alvorlige konsekvenser fikk jeg erfare en dag ca. 4 uker etter overfallet. - Jeg var hjemme og skulle lage meg popcorn - pga av svimmelhet og store hodesmerter etter overfallet, var det ofte at ting ble glemt i korte tider. Og kasserollen som var satt på platen med olje i -til oppvarming ble glemt av. Heldigvis kom jeg på kasserollen like før det tok fyr, men da var kasserollen helt svart og ødelagt. Jeg kjente altså ikke røyklukten som spredde seg i leiligheten, men heldigvis har jeg en hund, og han ble urolig. Og det gjorde at jeg kom på kasserollen før det var for sent.

Heldigvis er det fortsatt én ting som smaker like godt: Is, sjokolade og kake!

Ingen kommentarer: