søndag 25. november 2007

Såpeglatte veier i nord. Sjåfører raser mot veivesenet
- Dette går rett og slett ikke an. Det er livsfarlig å kjøre på ustrødd E6 i Nordland og Nord-Trøndelag, sier ambulansesjåfør Jan Granlund til Dagbladet.no.

Han er på retur fra Rognan til Oppdal etter å ha kjørt en pasient opp dit, og sier han sitter med hjertet i halsen på grunn av det flekkvis svært glatte isføret.
- Jeg har nå kjørt snart 40 mil uten å ha sett et eneste sandkorn på veien, sier Granlund.
Den erfarne yrkessjåføren mener det er blitt dårligere sikkerhet på veiene etter at veivesenet ble omorganisert, og et eget selskap, Mesta, fikk ansvaret for vedlikehold og drift.
- Ansvaret er pulverisert. Det er vanskelig å få klarhet i hva som blir gjort, hvor, sier Granlund.

Vet ikke
Og når Dagbladet.no ringer Veitrafikksentralen i region Nord, og spør om E6 gjennom Nordland er strødd, er svaret at de ikke vet.
- Det er vår entreprenør som skal holde veiene under oppsikt og sørge for brøyting og strøing, sier vakthavende ved sentralen, som ikke vil oppgi navn.

- Og entreprenøren er Mesta?
- Ja, men oppdrag kan godt være satt bort til under-entreprenører, det vet ikke vi noe om. Vi ringer vår entreprenørvakt når vi får klager, og det har vi fått lite av i dag, sier vakthavende.

Hun sier at klagen fra ambulansesjåføren nå er meldt videre til entreprenørvakta i Nordland. Men legger til at det er opplagt at snøvær og en temperatur rundt null kan gi svært vanskelige kjøreforhold på enkelte strekninger, og at dette er opplyst om hos veivesenets informasjonstjenester.

Rasende trailersjåfører
Føret og den manglende strøingen var det store samtaleemnet på veikroer og faste stoppesteder for langtransportsjåfører i denne delen av landet søndag:
- Nå har jeg har kjørt fra Saltdalen i Nordland til Namskogan i Nord-Trøndelag, og det har vært like ille hele veien. Jeg fatter ikke at veivesenet kan la dette fortsette, det er livsfarlig, sier vogntogsjåfør Amund Lyshaug fra Sørreisa Kran og Transport til Dagbladet.no fra en kafe på Namskogan.

Flere av sjåførene rundt ham er i harnisk.
De mener mange har gitt opp å ringe Veitrafikksentralens nummer 175, fordi de erfarer at det likevel ikke hjelper.
- Det har vært mange utforkjøringer langs E6 i dag, og vogntog blir stående på glatta og kommer seg ikke videre, sier Lyshaug til Dagbladet.

Dette må noen ta tak i snarest - vi må ha klare ansvarslinjer og ansvarsforhold. Samtidig MÅ det få konsekvenser hvis ikke sikkerheten blir ivaretatt på våre veier. Vi vet vi har et veimiljø mange plasser som ikke ivaretar sikkerheten for trafikantene, da kan vi ikke spille hasard med bilistenes liv uten å følge opp noe så enkelt som å skulle strø våre veier.

Ingen kommentarer: