fredag 9. mai 2008

Du skal ikke tåle så inderlig vel........
For noen dager siden mottok jeg denne eposten fra et styremedlem i Nei til Frontkollisjoner:

Kjære venner:

Arnulf Øverland skrev som kjent: ”Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv”. Noen tror derfor at vi siterer ham i vårt slogan. Men det gjør vi jo ikke. Vi har ikke kopiert ham, men vi har latt oss inspirere. For vi sier jo:

onsdag 7. mai 2008

Midtdeler reddet 20 menneskeliv igår i Trøndelag på E6!Tirsdag kveld hindret midtdeleren, som skiller norgående og sørgående felt utenfor Steinkjer, bussen i å kjøre rett frem mot den møtende trafikken. Da sjåføren fikk et illebefinnende grep tre passasjerer inn og sørget for å holde den løpske bussen på veien i 100 km/t. 20 personer var om bord i bussen.

- Vi smelte i midtdeleren mens vi kjempet med å få kontroll over rattet. Det var flaks at den var der, hvis ikke kunne det gått virkelig ille. Vi hadde kjørt i flere timer, og det var ikke mange midtrabatter fra Rørvik til ulykkesstedet. Vi skal være klar over at vi helte ut litt av flaksen vår, sier passasjer Gunnar Hamarsland til NRK.

Distriktsvegsjef i Nord-Trøndelag, Olav Kåre Fuglem, sier til nettstedet at han er enig i at midtdeleren trolig reddet liv. Av fjorårets tolv dødsulykker i Nord-Trøndelag var samtlige møte- og utforkjøringsulykker.

- I verste fall hadde nok bussen i går kjørt over i feil kjørefelt og kollidert med noen, og da kan man jo tenke seg konsekvensene, sier Fuglem.

Godt at noen har flaks!! Dette viser faktisk at midtdelere redder liv, og forhindrer lemlestelser av liv, mennesker som blir skadet for resten av livet. Bare ifjor ble 127 mennesker drept i frontkollisjoner.

Da får jeg litt vondt smak i munnen av å tenke på at ifjor tok regjeringen seg råd til å bygge HELE 9 km midtdelere på alle våre veier ifjor, og 10 km forinneværende år!

Er det ok at mennesker blir drept i frontkollisjoner hvis vi begrenser oss til i mellom 100 og 120 stykker i året?

Hvilken veistandard skal gjelde på Europavei 6?


Utforkjøring ved Fustvatnet i Vefsn. (E6), Foto: Svein Reinert Nilsen

For et par dager siden fikk jeg tilsendt dette bildet fra Mosjøen. Bildet er tatt ved Fustvatnet i Vefsn, på E6. Det er en kranbil som har kommet litt på kanten av de myke kantene som er på sidene, og veien har sviktet. Som dere kan se av bildet er veien ikke direkte bred, og svært lite som minner om Europavei standard.

I perioder måtte veien stenges, for de at det ikke var plass til både redningsbil og passerende trafikk samtidig.

Hva tror du det er som gjør at vi ikke har klart å få en standard på våre viktigste stamveier og riksveier, som vi

så fint har "normalstandard" krav på, hvordan vi vil at disse skal være?

I følge nytt planforslag til Nasjonal Transportplan 2010-2019, vil
13,7% av våre stamveier oppfylle kravet til "normalstandarden" i 2020.
Dette er riktignok hvis politikerne velger å plusse på 20% i tillegg til 2007 rammene, som blir brukt som en tekninsk beregningsramme x 10 år for nasjonalplanen.