fredag 19. desember 2008

Bygg dårlig sikret, gårdeier dømt for uaktsomt drap

Hvem er ansvarlig for drapene på våre stamveier og riksveier som ikke tilfredstiller vedtattet veinormaler og sikkerhetsbestemmelser?Det var 7. januar at en 31 år gammel kvinne døde etter at hun ble truffet av murstein som raste ned fra en bygård i Trondheimsveien 6 i Oslo.

Eieren av bygården, en 54 år gammel mann, er nå dømt for uaktsomt drap i saken, iflg VG.no og Dagbladet.no.

I lørdagens Dagbladet.no kan vi lese at gårdeieren anket på stedet.

Retten betegner uaktsomheten som grov. Den framspringende delen av fasaden raste ned som følge av det retten mener er «mangeårig bevisst neglisjering av vedlikehold».
Bygården brant i 2003, og etter dette, valgte gårdeieren i 2005 å å fjerne et sikringsstillas og et «tunnelfortau». Den brannskadde fasaden hadde dermed ingen beskyttelse mot nedbør, fukt, forvitring eller mot å gli ut. Dette gjorde også at fotgjengerne ikke var beskyttet mot nedfall.
Året etter at sikringsstillaset ble fjernet ble det registrert et farlig nedfall fra fasaden, og derfor ga Oslo kommune varsel om pålegg og tvangsmulkt. Men tiltak ble aldri gjort.

Her har retten klargjort ansvaret for hvem som står ansvarlig for sikkerheten til menneskene som ferdes rundt bygget. Slik burde det også være på våre veier hvor mennesker daglig ferdes!

- Jeg håper denne dommen vil føre til at huseiere tar vedlikeholdsansvaret enda mer alvorlig, slik at tilsvarende hendelser kan unngås. Denne tragiske hendelsen viser at det ikke har vært gjort god nok jobb tidligere, sier direktør Ellen S. de Vibe i Plan- og bygningsetaten til Dagsavisen.

3 kommentarer:

TOMMY sa...

Det er trist lesning. Staten er den store vinneren, med en bonus på 1,2 mill. Gårdeieren slipper billig unna,med en kort fengselstraff.
Det er lav verdi og lite repsekt for mennesker her i landet.

Anonym sa...

Hvem av gårdeierne var det som ble dømt? Han som hadde eid gården i ca14 dager eller han som solgte den etter å ha eid den i flere år før han solgte like før uhellet skjedde?

Anonym sa...

men hadde kommunen eller staten eid bygget, ville ingen blitt straffet for uaktsomt drap. Siden det offentlige eier en haug dårlig vedlikeholdte bygg, og man vet ingen ville blitt dømt der, så er jeg faktisk litt i tvil om det er rett å dømme gårdeieren her. I tillegg var denne gården nettopp overtatt av ny eier.