mandag 13. april 2015

Trafikkofre

17. juli 2006 ble min kjære niese Andrea (5 år), hennes mamma (min lillelsøster) og pappa revet bort og min niese Thea (7) ble hardt skadd i en tragisk trafikkulykke.
I en artikkel på dr.dk i desember 2014 kom det fram at trafikkofre opplever omtrent 50 prosent flere skilsmisser enn andre, som ikke har vært utsatt for en trafikkulykke. Dette sies å være fordi det ofte er så mange av dem er som er påvirket av sterke og kroniske smerter etter en trafikkulykke.
Det er  psykolog Tonni Elmose Andersen, forsker i whiplash ved Institutt for psykologi ved Syddansk Universitet som sier dette til dr.dk. Elmose Andersen forklarer at det vanligvis føles greit de første ukene etter ulykken, for da er omgivelsene som oftes i stand til å vise omsorg og bekymring.

Undersøkelsen fra danske industrien Forsikringsforbund har fulgt mer enn 9.000 dansker, som ble skadet i en trafikkulykke i 2002, og derfor følte konsekvensene i mer enn 10 år etter ulykkene.

- Det overrasket oss at det er så omfattende og vidtrekkende konsekvensene av trafikkulykker, og spesielt at det kunne ha så stor innvirkning skilsmisse-risiko sa Jan V. Hansen, visepresident for industrien Forsikringsforbund.


Siden oppstart av foreningen Nei til Frontkollisjoner  tilbake til 2006, har vi kommet i kontakt med mange trafikkofre, som enten selv har mistet noen av sine aller kjæreste og/eller selv blitt skadet. Og mange har både etterlyst bedre oppfølgning fra kriseteam og nærmiljøet rundt seg, og enkelte har tildels rapportert om ufin oppførsel fra myndighetspersoner i tiden etter en ulykke.

Og viktigst av alt, jeg har selv kjent på kroppen hvordan det har vært å miste tre av mine aller kjæreste i en trafikkulykke, samt være nær pårørende til noen som har mistet noen.

Jeg ønsker nå å komme i kontakt med trafikkofre, som ønsker å fortelle sin historie, og/eller som ønsker å engasjere seg i arbeidet rettet direkte mot trafikkofre. Send meg gjerne en direkte epost for å komme i kontakt med meg

Les også: Fem år siden 17. juli 2006


Ingen kommentarer: