mandag 18. februar 2008

Barns savn når mor og far dør


Jeg går på en gravlunden med en liten jente. Det er 17. juli 2007. Ett år etter en fatal bilulykke som nesten enten hennes liv, også. Men heldigvis, Thea overlevde.

Hun hopper og spretter omkring som barn gjør, og sier at vi skal besøke pappa, mamma og lillesøster Andrea, selv om det bare er en stein. Når vi når fram, setter hun seg på huk og forteller at bamsen med hjerte på var hun oppe å satte på graven da hennes pappa ville feiret bursdag, en liten hund med hjerte da Andrea ville fylt 6 år, og en bamse nr 2 da hennes mamma ville feiret 39 år 15. mars 2007.

Er dette «normalt» av en liten jente som har mistet 3 av sine nærmeste?

For hvordan sørger barn? Hvordan kan voksne hjelpe barn som mister sine foreldre?

Mange blir usikre i møter med barn i krise. Barn kan si støtende og ubegripelige ting. Som at de selv vil dø, eller at de hater den som døde. Thea prater og forklarer, samtidig som hun hele tiden nøye følger med mitt ansikt og mine reaksjoner på det hun forteller meg.

Jeg spør henne om hun savner sin mor, far og lillesøster? Ja, svarer hun direkte og ærlig. Og da forteller jeg at det kan jeg godt forstå, for jeg savner også dem enormt mye. Jeg forteller henne hvor flott jeg syns det er at hun stikker oppom graven og sender gode tanker til de 3.

Les mer om temaet barns savn og deres reaksjoner i Dagbladet.

1 kommentar:

Kari Anna Sandvik sa...

Takk for at du skriver om dette! Alt som har med barn og barns naturlige reaksjoner er det viktig at det skrives om i media. Ikke alle voksne vet hvordan de skal ta barn på alvor, og da er det bra at noen - her du - viser vei :-)