søndag 7. september 2008

SSB mener vi kan bruke 30 oljemilliarder årlig på vei og jernbane

Politikerne kan bruke 30 milliarder kroner mer fra oljefondet hvert år på vei og jernbane uten å ødelegge norsk økonomi, mener Statistisk sentralburå (SSB).

- Investeringer i denne størrelsesordenen kan gjøres innenfor handlingsregelen, som sier at staten kan bruke inntil 4 prosent av de oppsparte oljeinntektene, sier forsker Torbjørn Eika til Bergens Tidende. Han understreker at dette er avhengig av utvikligen i oljefondet, som blir styrt av oljeprisene og utviklingen på avkastningen til oljefondet (utviklingen på blant annet børsene rundt omkring i verden).

De siste årene har regjeringen brukt over 20 milliarder mindre enn handlingsregelen tillater. Dette har blitt brukt med frykt for press på økonomien med renteoppgang og inflasjon av dagens regjering.

Statsbudsjettet for 2009 og kommende Nasjonal Transportplan 2010-2019 blir derfor spennende lesning for alle som er opptatt av en sterkere og større innsats for å redde liv på veiene - med økte ressurser med fokus på trafikksikkerheten.


Det er lov å håpe at både statsministerens siste ønsker om å bruke mer penger på vei og jernbane, med fokus på sikkerheten, mer midtskiller på veiene, at regjeringens nullvisjon blir mer enn en visjon.

Fra Rv. 7 like sør for Nesbyen igår ettermiddag, 9 personer ble sendt til sykehus etter bare denne ene trafikkulykken.


Les også i Dagbladet: Ni til sykehus etter frontkollisjon på Nesbyen - Rv 7

Nå idag melder NTB at Senterpartiet vil bruke 40 milliarder kroner mer de neste fire årene. Det betyr at de vil utnytte den såkalte handlingsregelen om bruk av oljepenger maksimalt.

Les mer på VG.no: Sp vil bruke mer oljepenger

Ingen kommentarer: