onsdag 2. april 2008

Edvard Munch skal feires


Arne Durbans byste av maleren og grafikeren Edvard Munch (1863-1944) på hans gravsted på Vår Frelsers Gravlund i Oslo.

Fem norske kommuner der Edvard Munch har satt spesielle spor etter seg, har satt seg fore å organisere norsk og internasjonal feiring av billedkunstnerens 150-års jubileum i 2013.

Representanter for kommunene Kragerø, Horten, Vestby, Løten og Oslo møttes onsdag for første gang i sakens anledning, denne gang i regi av Oslos kulturbyråd Torger Ødegaard. Han legger overfor NTB ikke skjul på at de fem kommunene har ambisjoner om å trekke hele landet inn i feiringen av Munch, at staten må bli en viktig medspiller, og at jubileet også skal feires internasjonalt.

- Edvard Munch eies ikke av en kommune. Han er en verdensborger og en del av vår verdensarv. Han skal feires så det syns, sier kommunene til NTB.

Edvard Munch (født 12. desember 1863, død 23. januar 1944) var en norsk maler, grafiker, en tidlig representant for ekspresjonismen, og en av de mest bemerkelsesverdige norske malerne.
Hans virke som maler strekker seg over mer enn 60 år, en periode som er karakterisert som det store hamskiftet i den europeiske kunst. Munch hadde tidligere i sitt liv en realistisk periode, men ble i omkring 1890 påvirket av moderne, antinaturalistiske retninger. Han ble sterkt influert av syntetismen, som ble utviklet av Gauguin og kretsen rundt ham.

Hans mest kjente verk:
  • Skrik
  • Madonna
  • Det syke barn
  • Pubertet
  • Dagen derpå
Kilde: Wikipedia

Ingen kommentarer: