mandag 7. april 2008

Er restriksjoner blant unge bilfører en vei å gå?


Ungdom i alderen 15-24 år er overrepresentert i statistikken over drepte og skadde i trafikken.
(klikk på bildet for å se en større versjon)


Trygg Trafikk foreslo at de yngste sjåførene ikke skal får kjøre på natta i helgene.
Trygg trafikk la før nyttår inn et forslag til samferdselsministeren om at unge sjåfører skal ha begrensninger på når de skal få lov til å kjøre.

Hver fjerde person som blir skadet i en trafikkulykke er 24 år eller yngre, og 44 ungdommer i alderen 15 til 24 år mistet livet i trafikken i Norge i 2007.

- Det kan bety at 18-årige sjåfører ikke får lov til å kjøre nattestid og deler av helgen, sier Elsa Klemetsen, regionleder i Trygg Trafikk Troms.

Hun viser til at det finnes omfattende internasjonal erfaring med restriksjoner for kjøring om natta, særlig i helgene. «Bare ved å fjerne ferske sjåfører fra disse situasjonene de første månedene med førerkort vil vi kunne unngå mange ulykker», heter det i brevet organsisasjonen har sendt departementet.

Impulsivitet
Det er frontallappene som kan spille oss et puss før vi er 25 år. Det er i frontallappene hjernen styres og administreres med hensyn til planlegging, gjennomføring og kontroll av hvordan vi oppfører oss. - Denne delen av hjernen utvikler seg aller senest. Vi tror denne delen er viktig for planlegging, beslutninger og impulsivitet. Det er store individuelle variasjoner, men gjennomsnittlig er ikke denne delen ferdig utviklet før vi er 25 år, sier professor i nevrovitenskap på NTNU, Edvard Moser

- Det er en gradvis utvikling av hjernen vår. Det siste vi har på plass, er det vi trenger mest, sier forsker ved SINTEF Dagfinn Moe, til Aftenposten.no.
Han mener reaksjonsmønsteret til unge førere har sammenheng med hjernens utvikling.
- Før hjernen er ferdig utviklet gjør vi en del ulogiske ting. I bil kan brøkdelen av et sekund skille mellom liv og død, sier Moe.

(Klikk for større versjon av bildet)

Ingen kommentarer: