tirsdag 18. desember 2007

del.icio.us - bokmerker på nett


"Social bookmarking" er en av de store tingene på nettet om dagen.

Jeg skal her forsøke å vise deg hvordan du kan få mest ut av en av de mest populære tjenestene.

Bokmerker på nett er ikke noe nytt - det har eksistert nettjenester i flere år som har tilbudt deg å lagre dine favoritter på nettet i stedet for lokalt på PCen. Fordelen er selvsagt det at du har tilgang til favorittene dine; uavhengig av om du sitter ved din egen PC, på PCen du har på jobben eller på en nettcafé i Kuala Lumpur.

Brukergenerert innhold er i vinden som aldri før, og ett av nettstedene som har fått stor oppmerksomhet det siste året er del.icio.us, som nylig ble kjøpt opp av giganten Yahoo. I dette innlegget skal jeg se på hvordan nettjenesten fungerer og hvordan du kan få mest mulig ut av den.

Hva er det så del.icio.us tilbyr? For det første kan du bokmerke det du finner av interessante ting på nettet. Når du velger å legge til et bokmerke, blir du bedt om å kategorisere nettsiden for at du lettere skal finne tilbake til den senere - bokmerker du DinSide.no, kan du for eksempel legge til stikkordene "tester", "digitalkamera", "bil", "økonomi" etc. - på engelsk om du vil. Fordelen er da at du senere kan vise alle bokmerkene du har laget som er merket med stikkordet "bil" (for ikke å forvirre bruker vi heretter varianter av det engelske ordet tag for å beskrive stikkord/kategori).

Lett å bruke
Å lage bokmerker er lettvint syns jeg - omtrent like lett som det er å velge "Legg til i favoritter" i din favorittnettleser. Via såkalte bookmarklets trenger du bare trykke på en "tag this"-knapp for å lagre bokmerket hos del.icio.us.

Det er derimot ikke bare for å lagre mine egne bokmerker at jeg bruker denne nettjenesten. Tusenvis av brukere genererer haugevis av nye bokmerker kontinuerlig, og liker du et bokmerke en annen har satt, kan du enkelt trykke 'save this' for å legge den blant dine egne bokmerker. Du velger selv hvilke ord du vil tagge bokmerket med.

Via forsiden får du se de mest populære lenkene akkurat nå, du kan få en oversikt over de mest populære tagene, de nyeste bokmerkene etc. En av de beste funksjonene er imidlertid at du kan abonnere på tagger - er du veldig opptatt av alle lenker som har med foto å gjøre, legger du kanskje til "photography" under "subscriptions"-menyen, og vips, så får du opp alle lenker som tagges med "photography" etter hvert som de tikker inn. Du får også se hvor mange som har lagt dem til som favoritter før deg, slik at du raskt kan plukke ut de hotteste. Her finner du en tagcloud med de mest populære tagene.

Til slutt har jeg noen tips for at du skal kunne få enda mer ut av tjenesten:
Titt på andre - Finner du en bruker du liker - sjekk ut favorittene hans. Du kan også se hva slags tagger vedkommende abonnerer på og hvilke personer vedkommende følger med på. Klipp og lim - straks har du en tjeneste som fórer deg med lenker hvert eneste minutt med ting du er interessert i. Den letteste måten å "spionere" på er å bytte ut brukernavnet ditt i adresselinja med et annet brukernavn.

Bruk RSS-feeds - Du kan få listet ut så og si alt hos del.icio.us via RSS-feeds. Her er noen snarveier:

De mest populære: http://del.icio.us/rss/popular

Tagger: http://del.icio.us/rss/tag/TAGNAVN

En bruker: http://del.icio.us/rss/BRUKERNAVN

Abonnement-lenker: http://del.icio.us/subscriptions/BRUKERNAVN

Rydd opp - Etter hvert finner du ut at du har brukt flere varianter av en tag, f.eks. "photography", "photo", "photos" etc. Via settings-menyen kan du velge "bundle tags" for å slå sammen flere til én.

Å bruke del.icio.us er helt gratis. Registrering gjør du herfra (du finner mye morsomt der uten å registrere deg også).

Har du noen flere gode tips, er du hjertelig velkommen til å bruke kommentar-innleggene under.

Ingen kommentarer: