torsdag 6. desember 2007

Verdenspremière på Det Gyldne KompassetElsket av leserne, kritisert av kirken.

Philip Pullman er blitt kalt "Storbritannias farligste forfatter", og enkelte kristne reagerer sterkt på det de oppfatter som et eteistisk budskap.

Bøkene til Britiske Philip Pullmanom Lyra, "Det gyldne kompasset", "Den skarpeste kniven" og "En kikker av rav" utgjør tilsammen trilogien "Den mørke materien", og det er altså den første av disse som nå er blitt ferdig film.

Philip Pullman er født i Norfolk, England i 1946 og utdannet ved Oxford. I 2001 fikk han Whitebredprisen både for beste barnebok og for beste bok for "En kikker av rav". I 2005 fikk han Astrid Lindgren-prisen. På norsk er tidligere noen av hans bøker for ungre barn utgitt. Blant annet "Grev Karlstein", samt et par av bøkene i Sally Lochart-serien. Ifølge Wikipedia arbeider nå Pullman med "The book of Dust", som skal bli en slags oppfølger til trilogien.

OND OG VAKKER: Nicole Kidman er ond og vakker i «Det gyldne kompasset».
Foto: SFNorge


I hard konkurranse med andre fjellrike land ble Norge valgt til filmens eksteriøropptak.  Både Svalbards ruvende fjell-landskap og Bryggen i Bergen er med. Nicole Kidman spiller den iskalde og pusekattfarlige vitenskapskvinnen Mrs. Coulter i filmen. Mrs Coulter er den bærende figuren i "Det gyldne kompasset", og iflg. Pullman tenkte han seg henne delvis som Margaret Thatcher på sitt mest "sjarmerende og farlige".

Ingen kommentarer: