onsdag 12. desember 2007

Mange venter på nyhetene fra dagens rentemøte


Rentemøte starter kl 14 idag, og det blir en pressekonferanse umiddelbar etter møtet


Idag, onsdag ettermiddag må Norges Bank avgjøre hva som skal skje på styrets aller siste møte i 2007. Skal renten opp, ned eller holdes stabil på 5,00 prosent? Styringsrenten ligger i øyeblikket på 5%. Pengemarkedsrenten (3 måneders NIBOR-rente) ligger på 6,05%. Det er en umormalt stor forskjell, og skyldes delvis finansuroen internasjonalt.

Ekspertene peker på at bildet er forvirrende, men flere tror likevel at renten vil hoppe oppover i ettermiddag. Det er med andre ord ikke så veldig sannsynlig at Gjedrem har en hyggelig juleoverraskelse til norske gjeldsslaver.

Fokus Bank tror at rentemøtet senere i dag vil volde hovedstyret hodebry - fordi risikobildet i norsk økonomi spriker i begge retninger. Ifølge sjeføkonom i banken, Frank Jullum, burde Norges Bank oppjustere rentebanen med 0,10-0,15 prosentpoeng i forhold til rapporten i oktober.

- Vi har nettopp lagt frem prognosene for norsk og internasjonal økonomi, og venter en uendret styringsrente på rentemøtet. Pengemarkedsrenten har nemlig økt så mye i høst, at det for forbrukerne allerede ligger til rette for en renteøkning til, sier forsker i Statistisk sentralbyrå, Roger Bjørnstad

- Bildet er ikke helt entydig. Problemet er at det har vært uro i finansmarkedene, og at pengemarkedsrenten har gått mye opp. Så i markedet er det allerede en høy rente, noe som kan hindre Norges Bank i å sette opp renten, sier Eric Bruce, sjeføkonom i Nordea

Gjør lånet billigere selv
Men det skal ikke mye til for at du selv kan gjøre boliglånet mye billigere.
I dag skiller det hele 1,83 prosentpoeng i effektiv rente mellom den billigste og dyreste banken innenfor 80%. Ved å bytte fra en dyr bank til en billig bank, kan du dermed spare hele 36.600 kroner i året på et boliglån på 2 millioner til 80% sikkerhet (forutsatt at rentene holder seg på samme nivå). Etter skatt utgjør dette 26.352 kroner i året, iflg VG.
Les mer på VG.no - Dine penger

Ingen kommentarer: