onsdag 12. desember 2007

Mer om blogg og blogging


Blogger
San Fransisco-selskapet Pyra Labs lanserte i 1999 Blogger30 som et enkelt publiseringsverktøy tilgjengelig for alle. Blogger en gratis tjeneste hvor enkelhet er prioritert høyt, på beskostning av funksjonsrikdom. Man lager en konto, gir bloggen et navn, velger en designmal, og man er klar til å skrive sin første post. Bloggen ligger på Bloggers server, og adressen blir [bloggnavn].blogspot.com. [Bloggnavnet] er det navnet man selv har valgt for sin blogg. Programvaren gir mulighet for posting via epost og telefon, er relativt lett å modifisere, samtidig som den finnes tilgjengelig via Google toolbar. Blogger har kjøpt opp
Picasa31, et bildebehandlingsprogram, og lagt det ut som gratis programvare. Sammen med Hello32 tilbyr Picasa et komplett system for å publisere bilder på Blogger. Blogger mangler derimot støtte for RSS, og støttes kun av det konkurrerende formatet Atom (se nedenfor mer om Atom). I tillegg mangler implementert trackbackfunksjonalitet, og man begrenser dermed muligheten til å utvide sine nettverk av blogger, noe som for de fleste bloggere er av betydning. Det finnes likevel mulighet til å legge inn koden for trackbackfunksjonalitet manuelt i Blogger-programvaren. Blogger er annonsedrevet, og man må som bruker akseptere at øverste del av skjermbildet disponeres av blogger. Ønsker man å flytte bloggen til en annen server, eller ønsker bloggerbanneret fjernet, lar dette seg gjøre ved hjelp av et mer avansert oppsett.
Blogger ble i 2003 oppkjøpt av Google og er i dag blant de mest utbredte bloggeverktøyene.

Kilder:
http://magasinet.startsiden.no/magasinet/content/view/full/45719
http://magasinet.startsiden.no/magasinet/content/view/full/45939
http://www.movabletype.org/frequently_asked_questions.shtml
http://www.pcmag.com/article2/0,1759,1400400,00.asp
http://www.pcmag.com/article2/0,4149,1400363,00.asp
http://encyclopedia.thefreedictionary.com/Movable+Type
http://www.blogger.com/about
http://directory.google.com/Top/Computers/Internet/On_the_Web/Weblogs/Tools/Hosts/

Atom
Atom er et syndikeringsformat, og tilbyr som RSS-feed mulighet for å følge blogger gjennom nyhetslesere. Slik kan leserne bli oppmerksomme på oppdateringer umiddelbart etter posting, og forenkler dermed det å følge med på mange blogger parallelt. I tillegg til den tidsbesparende faktoren er fordelene de samme man opplever ved å åpne en mailkonto uten spam-mail. Man får direkte tilgang bare til det man vet er interessant. For bloggeren ligger potensialet til Atom i å muliggjøre deling av innhold med et større publikum fordi man i dag finner mange nyhetslesere med støtte for atom. Blogger.com er et eksempel på en bloggprogramvare som har støtte for Atom.

Kilder:
http://help.blogger.com/bin/answer.py?answer=697&topic=36
http://www.atomenabled.org/

Ingen kommentarer: